AZ schrijft op indrukwekkende wijze historie en wint de Youth League

AZ is de eerste Nederlandse club die de Youth League heeft gewonnen. De Alkmaarders rekenden maandagavond op imponerende wijze af met Hajduk Split in de finale te Genève: 5-0.

© Ziggo Sport

AZ ging goed om met de spanning die kwam kijken bij de eerste Youth League-finale voor een Nederlandse club. De tegenstander werd van het doel gehouden en via met name Jayden Addai creëerde het zelf flink wat kansen. Omdat Addai keeper Borna Buljan niet echt op de proef stelde, leek het bij 0-0 te blijven in de eerste helft van de finale. Luka Vuskovic, verdediger van Hajduk, beging echter vlak voor rust een overtreding op zijn eigen achterlijn. Hij gleed Ernest Poku onderuit, waarna Addai vanaf elf meter alsnog zijn doelpunt maakte: 1-0.

In de tweede helft maakte Mexx Meerdink zijn opwachting bij AZ, de aanvaller speelde zondag nog mee in de Eredivisie-wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Ook in het tweede bedrijf kregen de Alkmaarders kansen, maar ook Hajduk kroop uit zijn schulp. Het was aan keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro te danken dat de gelijkmaker niet viel in Genève.

Met Wouter Goes en Lewis Schouten als sterke centrumverdedigers hield AZ het hoofd koel en vanaf de laatste twintig minuten ging het keihard. In tien minuten maakten de Nederlanders liefst drie doelpunten. Poku zorgde voor de 2-0 en 3-0, Meerdink maakte de vierde treffer. Het feestje werd helemaal compleet toen de invaller vlak voor tijd ook nog zijn tweede van de avond maakte. Dat was namelijk zijn negende in dit Youth League-seizoen, waardoor hij samen met Bilal Mazhar van Panathinaikos topscorer van het toernooi werd.

Zo schreef AZ op een imponerende wijze geschiedenis tijdens het toernooi dat voor de Nederlanders al op 14 september begon met een thuiswedstrijd tegen Shamrock Rovers. De 5-0 in de finale is net niet de grootste uitslag in de eindstrijd van de Youth League, vorig seizoen won Benfica met een doelpunt meer verschil van Red Bull Salzburg.