AZ pronkt met onderzoeksresultaten: 'Vijf jaar op rij nummer één van Nederland'

Reacties

Van alle Eredivisie-clubs heeft AZ het voorbije seizoen het meest gebruik gemaakt van spelers uit eigen opleiding. Volgens cijfers van het Zwitserse onderzoeksbureau CIES Football Observatory zijn 43,4 procent van de Eredivisie-minuten gemaakt door jeugdexponenten, waarmee AZ ook op Europees niveau hoog scoort.

AZ pronkt met onderzoeksresultaten: 'Vijf jaar op rij nummer één van Nederland'
© Pro Shots

CIES analyseert voetbalstatistieken en publiceert maandelijks een nieuw onderzoek. Ditmaal ging het dus over het aantal speelminuten voor talenten uit eigen keuken. Het criterium dat de Zwitsers daarbij hanteren is dat een speler tussen zijn 15de en 21ste levensjaar minstens drie jaar voor de club moet hebben gespeeld.

AZ is volgens die regels de absolute koploper van Nederland. Ajax (37,4 procent), PSV (33,6) en Feyenoord (32,2) volgen op gepaste afstand. Over heel Europa genomen staat AZ op een vijftiende plaats. Sigma Olomouc uit Tsjechië blijkt het walhalla voor jeugdexponenten, zij speelden afgelopen seizoen liefst 66,7 procent van de mogelijke minuten in de competitie. Van de vijf sterkste competities scoort Athletic de Bilbao het hoogst met 48,3 procent. Dat is een logisch gevolg van het beleid om alleen Baskische spelers in de selectie te hebben.

'AZ is in dit klassement voor het vijfde jaar op rij de nummer één', verkondigt de club trots via de officiële kanalen. Het afgelopen seizoen maakten de volgende jeugdspelers minuten in de Eredivisie:

Eredivisie-speelminuten jeugdexponenten AZ:
Teun Koopmeiners: 2.217
Calvin Stengs: 2.158
Owen Wijndal: 2.107
Myron Boadu: 2.019
Ron Vlaar: 780
Pantelis Hatzidiakos: 739
Thomas Ouwejan: 438
Ferdy Druijf: 222
Joris Kramer: 27
Kenzo Goudmijn: 4

Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.