AZ presenteert ronkende jaarcijfers: miljoenenwinst in Alkmaar

Reacties

AZ heeft vrijdagmiddag de jaarcijfers gepubliceerd die eerder deze week werden vastgesteld op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. En het zijn mooie cijfers ook: AZ boekte over seizoen 2021/22 een nettowinst van 18,6 miljoen euro.

AZ presenteert ronkende jaarcijfers: miljoenenwinst in Alkmaar
© Pro Shots

Die winst heeft twee belangrijke pijlers. Als eerste steeg de omzet (dus exclusief transferinkomsten): van 22 miljoen in 2021 naar 33 miljoen dit jaar. Die stijging is toe te schrijven aan een lager effect van het coronavirus: in seizoen 2020/21 bleven de stadions nagenoeg het hele seizoen helemaal leeg, vorig seizoen was die situatie behoorlijk anders. AZ verwacht dat de omzet in het lopende seizoen met nog twintig procent zal stijgen.

Ook de transfervergoedingen spelen natuurlijk een rol. AZ verkocht onder meer Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu in het boekjaar waarvan het nu de gegevens openbaart. Met name door dat trio toucheerde AZ 41,4 miljoen euro aan transfersommen.

Door deze winst bedraagt het eigen vermogen van AZ nu 56,6 miljoen euro. In deze cijfers is de verkoop van Owen Wijndal aan Ajax nog niet meegenomen. AZ verdiende tien miljoen aan de transfer van de linksback.

AZ verwacht ook volgend seizoen mooie cijfers. Dit komt naast de verwachte omzetstijging en de miljoenen voor Wijndal ook door minder impact van corona en plaatsing voor de groepsfase van de Conference League 

Eerder deze week maakte Ajax zijn jaarcijfers bekend. Lees er alles over op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.