AZ pakt ook de volle winst bij Vitesse

Zo spectaculair als op de eerste speeldag tegen NAC Breda was het niet, maar AZ maakte ook indruk tegen Vitesse. De Alkmaarders boekten in het Gelredome een eenvoudige 3-1 zege.

Vitesse speelde niet slecht, maar beschikte simpelweg over minder kwaliteit. Pas in de slotfase na een aansluitingstreffer van Danko Lazovic, wisten de Arnhemmers op opportunistische wijze AZ een klein beetje aan het wankelen te krijgen.

AZ liet na twintig minuten zien tot welk fraai voetbal het in staat is. Shota Arveladze ging een combinatie aan met Simon Cziommer en de Georgiër zette vervolgens Danny Koevermans vrij voor doelman Harald Wapenaar. De pass leek net iets te hard, maar de spits lifte met een sliding de bal over de uitkomende keeper heen: 0-1.

Die goal toonde het vernuft dat Vitesse miste. Lazovic zorgde bij vlagen voor dreiging, maar gevaarlijk werd de Serviër niet. Hij verdiende in de tweede helft wellicht een strafschop toen hij werd vastgehouden door Gijs Luirink, maar Lazovic liet zich veel te opzichtig vallen.

De steekjes die AZ liet vallen werden niet afgestraft door Vitesse, maar andersom gebeurde dat wel. Siebe Blondelle liet zich de bal afnemen door Martijn Meerdink en leidde zo de 0-2 in. Het van richting veranderde schot van Arveladze dat volgde, werd door Wapenaar nog gekeerd. De rebound werd door Stijn Schaars in het dak van het doel geschoten.

Met Etiënne Esajas als extra aanvaller probeerde Vitesse-trainer Aad de Mos het tij te keren. De AZ-defensie bleef redelijk eenvoudig op de been. Barry Opdam en Gijs Luirink vormden een solide verdedigingscentrum en Khalid Sinouh toonde zich een waardig vervanger van Joey Didulica. Opdam kreeg overigens wel hulp van scheidsrechter Roelof Luinge, want de verdediger kreeg slechts een gele kaart nadat hij de doorgebroken Lazovic had neergelegd.

Nadat invaller Moussa Dembélé een goede kans op 0-3 had laten liggen, werd het in blessuretijd nog even spannend toen Lazovic een corner van Theo Janssen bij de eerste paal binnenkopte: 1-2. Sinouh moest nog een vrije trap van Janssen uit het doel boksen, maar de winst kwam niet meer echt in gevaar. Sterker nog, Dembélé stelde Demy de Zeeuw uit een counter in staat om nog 1-3 te maken.