AZ met dank aan uitblinker Benschop weer naast PSV

AZ is aan kop van de Eredivisie naast PSV gekomen door ADO Den Haag met 0-6 te deklasseren. Charlison Benschop was de grote man aan Alkmaarse zijde.

Het was de avond van spits Benschop (op de foto juichend op de achtergrond). De aanvaller, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Jozy Altidore, scoorde drie keer. Tot aan de wedstrijd van vanavond was Benschop dit seizoen in competitieverband pas twee keer succesvol geweest. Maarten Martens nam de vierde Alkmaarse treffer voor zijn rekening, invaller Altidore pikte ook nog doelpunten mee.

De formatie van trainer Gertjan Verbeek was vanaf de eerste minuut de betere ploeg. Na ruim een half uur drukte Benschop het overwicht in de score uit. Simon Poulsen stoomde op aan de linkerkant en bezorgde de bal bij Brett Holman. De Australiër vond het hoofd van Benschop.

Vlak na rust profiteerde Benschop van geklungel van Lex Immers. Twintig minuten later stuurde hij de uitermate zwak spelende Mena Vuza N'Toko met een geniale aanname het bos in. ADO Den Haag was geklopt en maakte bovendien geen moment aanspraak op een wederopstanding.

AZ besloot niet alleen naast PSV te willen komen, maar de Alkmaarders werkten gelijk aan het doelsaldo. De Haagse defensie stapelde blunder op blunder en zo kon Maarten Martens doelman Gino Coutinho voor de vierde maal passeren. Nadat Benschop vervangen was door Altidore, bleef AZ jacht maken op meer. De Amerikaanse aanvaller mocht (met dank aan N'Toko) twee keer simpel scoren en maakte de vernedering voor ADO Den Haag compleet.

Terwijl de Haagse aanhang 'schaam je rot' richting hun favorieten riep, vierde AZ een bescheiden feestje. De Alkmaarders houden de titelrace vol en hebben nu evenals PSV 42 punten uit twintig wedstrijden. Als FC Twente de inhaalwedstrijd tegen De Graafschap wint, komt die ploeg ook gelijk met AZ en PSV. Foto: VI Images