AZ maakt na rust schiettent van duel met Fortuna en grijpt koppositie

AZ heeft na het bereiken van de derde voorronde in de Europa League ook succes geboekt in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Fortuna Sittard bood lang goed tegenstand, maar zakte na een knullig moment als een kaartenhuis in elkaar. AZ scoorde drie keer in zeven minuten tijd.

AZ
AZ
4 - 0
Fortuna Sittard

Zo is er nog werk aan de winkel voor Sjors Ultee, de pas 32-jarige coach die werd aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer bij Fortuna. Zijn selectie beleefde deze zomer een totale metamorfose, met acht nieuwe spelers uit allerlei windstreken. Van de versterkingen begonnen Grégoire Amiot, Rasmus Karjalainen, Álex Carbonell, Felix Passlack, Adnan Ugur en Vitalie Damashkan in Alkmaar direct in de basis. Bij AZ verscheen er met Yukinari Sugawara op de plek van de niet fitte Jonas Svensson maar één nieuwkomer aan de aftrap.

Het middenveld van de Alkmaarders bestond na het vertrek van aanvoerder Guus Til, die maandag zijn miljoenentransfer naar Spartak Moskou afrondt, uit Fredrik Midtsjø, Teun Koopmeiners en Thomas Ouwejan. Dat is geen middenveld dat overloopt van creativiteit en AZ had moeite om de muur van Fortuna te breken. De Alkmaarders begonnen wel goed, met gevaarlijke schoten van Oussama Idrissi en Midtsjø, maar vervolgens was er weinig te genieten in de eerste helft.

Het hoogtepunt van het eerste bedrijf was een fraaie sfeeractie van de supporters van AZ en Fortuna, die in de twaalfde minuut de ernstig zieke Fernando Ricksen een hart onder de riem staken (zie video onder). Op het veld mocht AZ de bal hebben, Fortuna hield zich enkel bezig met verdedigen. De Limburgers gaven daarbij nauwelijks ruimte weg en zocht met een goed gevoel, en een 0-0 ruststand, de kleedkamer op voor de thee.

AZ probeerde na rust de druk op te voeren en kwam zeer gelukkig op voorsprong. Bij een hoekschop kreeg Karjalainen de bal ongelukkig tegen zich aan en maakte hij een eigen doelpunt. Vervolgens ging het hard. Twee minuten na de openingstreffer verspeelde Mark Diemers (naar verluidt een kandidaat om Til op te volgen bij AZ) de bal met een foute pass, waarna Myron Boadu Idrissi in staat stelde om de marge te verdubbelen. Boadu zelf ramde op aangeven van Calvin Stengs de 3-0 binnen.

De drie doelpunten vielen in een tijdsbestek van slechts zeven minuten en beslisten de wedstrijd. Fortuna had totaal geen vertrouwen in een comeback en zo kon AZ het laatste halfuur rustig uitspelen. Arne Slot besloot spelers te gaan sparen voor het Europese duel met FK Mariupol van komende donderdag en bracht Jordy Clasie en Ferdy Druijf in het veld voor Idrissi en Boadu. Het tempo nam af en de wedstrijd kabbelde naar het einde. Toch viel er nog een doelpunt, een goal die AZ naar de koppositie in de Eredivisie hielp.

De 4-0 werd gemaakt door debutant Sugawara. De Japanner werd zeven minuten voor tijd met een lage voorzet gevonden door Stengs en schoof binnen. AZ staat nu op gelijke hoogte met SC Heerenveen, qua punten én doelsaldo.