AZ lost Ajax weer af als koploper door zege bij FC Utrecht

Reacties

AZ is terug aan kop van de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen op bezoek bij FC Utrecht nipt en wippen daardoor over Ajax heen. Het verschil met de Amsterdammers, die zaterdag zeer moeizaam wonnen van FC Volendam (2-4), is een punt.

AZ lost Ajax weer af als koploper door zege bij FC Utrecht
© Pro Shots
FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 2
AZ
AZ

De formatie van Pascal Jansen beleeft tot dusver een subliem seizoen. In de Eredivisie werd nog niet verloren, hetgeen AZ vorige week al de koppositie opleverde. Donderdag werd bovendien opnieuw gewonnen in de Conference League, na zeges op Dnipro-1 en FC Vaduz werd ook Apollon Limassol verslagen (3-2).

Voor Utrecht was de start een stuk stroever, al pakte de ploeg van coach Henk Fraser – net als AZ – wel tien punten uit de laatste vier duels in de Eredivisie.

Het eerste moment van échte opwinding was er één bij het doel van AZ. Op advies van zijn assistent wees scheidsrechter Serdar Gözübüyük na een handsbal van Milos Kerkez naar de penaltystip. Sean Klaiber had de bal tegen de arm van de Hongaarse linksback aangeschoten. Na beraad met de VAR werd die strafschop toch teruggedraaid. De handsbal van Kerkez, die een sliding maakte, werd niet bestraft omdat uit de beelden bleek dat hij zijn arm langs zijn lijf had.

Na een half uur was het raak aan de andere kant. Myron van Brederode (foto) mocht naar binnen dribbelen en schoot vanaf zo'n achttien meter. Het weerwerk van doelman Vasilis Barkas was vervolgens niet feilloos, waardoor de 0-1 op het scorebord verscheen. Het was voor FC Utrecht voor het eerst in vier duels dat er weer een goal werd geïncasseerd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Domstedelingen, die opnieuw in een 4-3-3-formatie verschenen, hadden vervolgens moeite om tot kansen te komen. Bas Dost probeerde het voor rust met een kopbal, maar de grootste kans was voor AZ. Pantelis Hatzidiakos kopte maar rakelings naast.

Na rust probeerde FC Utrecht het wel, maar bleven grote kansen lang uit. Na ruim een uur gooide AZ het duel op slot. Yukinari Sugawara schoot de bal fraai in de bovenhoek: 0-2. Ondanks verwoede pogingen en een enorme kans voor Moussa Sylla kwam FC Utrecht niet meer langszij. In de ultieme slotfase prikte Sylla nog wel de aansluitingstreffer binnen, maar direct daarna werd er afgefloten.

Na het laatste fluitsignaal gingen daarom bij de spelers van AZ de armen omhoog. De ploeg van Jansen is nog altijd ongeslagen, de trotse koploper en het lastige uitduel was in een zege omgezet. In de volgende wedstrijd wordt de trotse koploper flink getest, dan komt Feyenoord op bezoek in Alkmaar. Voor dat duel wacht donderdag nog een Europese trip, het weerzien met Limassol.

FC Utrecht bivakkeert in de middenmoot en wacht volgende week ook een zware kluif. Dan staat het bezoek aan PSV op het menu. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De rapportcijfers:

FC Utrecht Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.