AZ krijgt de doelpunten cadeau en wacht op Ajax of PSV

AZ heeft zich woensdag zonder problemen geplaatst voor de halve finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi. De ploeg van Pascal Jansen won met ruime cijfers van het sterk gewijzigde RKC Waalwijk, dat de doelpunten weggaf.

RKC Waalwijk
0 - 4
AZ
AZ

RKC verloor afgelopen weekend met 3-1 van Willem II en coach Joseph Oosting voerde voor het bekerduel met AZ liefst negen wijzigingen door in zijn opstelling. Issam El Maach keept dit seizoen de bekerpotjes bij RKC en hij mocht ook woensdag weer aan de aftrap verschijnen. De doelman beleefde echter een avond om snel te vergeten.

In de achtste minuut zorgde een fout van El Maach voor de Alkmaarse openingstreffer. De keeper wilde in de opbouw een ploeggenoot aanspelen, maar daar was geen ruimte voor. Jordy Clasie onderschepte de bal en Vangelis Pavlidis vond Dani de Wit, die het geklungel afstrafte (0-1). Hierna kreeg RKC twee grote kansen op de gelijkmaker, maar een inzet van Lennerd Daneels belandde via AZ-doelman Peter Vindahl Jensen op de paal en Iliass Bel Hassani wipte de bal net naast.

AZ overleefde de hachelijke momenten en werd bij de 0-2 weer geholpen door El Maach. Hij probeerde een lage voorzet van Jesper Karlsson weg te stompen, maar sloeg de bal tegen het lichaam van de instormende Pavlidis, die zo scoorde. Niet lang daarna werd Owen Wijndal neergehaald door Saïd Bakari en kreeg AZ, nadat scheidsrechter Edwin van de Graaf de VAR-beelden had bekeken, een strafschop. Deze werd resoluut binnengeschoten door Karlsson: 0-3.

Door de tussenstand bij rust was er in de tweede helft van een echte wedstrijd geen sprake meer. Een spectaculaire comeback van RKC zat er simpelweg niet in en AZ liep nog uit naar 0-4, toen invaller Zakaria Aboukhlal na een slim passje van Clasie afdrukte. AZ zit bij de laatste vier in het bekertoernooi en neemt het in de halve finale in eigen huis op tegen Ajax of PSV. Van beide topclubs wonnen de Alkmaarders dit seizoen al eens in de Eredivisie.