'AZ is wat Feyenoord wil zijn'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Simon Zwartkruis over AZ én Feyenoord.

'AZ is wat Feyenoord wil zijn'
© Pro Shots

Terwijl de spelersbus van Feyenoord zich door een menigte woedende fans wurmde, en ook PSV de wonden likte na een competitienederlaag, telden ze bij AZ hun zegeningen. Want zij waren het die PSV in Eindhoven een 0-4 oorwassing hadden gegeven, zoals ze vorige maand in De Kuip ook Feyenoord hadden weggezet (0-3). De Alkmaarse aanval op de nationale top is in 2019 officieel geopend.

Bij AZ wringt het al langer, de traditionele wijze waarop in Nederland de topclubs worden benoemd. Sinds mensenheugenis is het Ajax, PSV, Feyenoord en dan de rest. Gezien de rijke historie van deze clubs is dat logisch. Maar de recente geschiedenis leert hoe dicht AZ en Feyenoord in de Eredivisie naar elkaar toe zijn gekropen.

De afgelopen vijftien seizoenen eindigden de Alkmaarders zeven keer boven de Rotterdammers, de respectievelijke puntentotalen: 904 en 939. Beide clubs werden in die periode één keer kampioen. Op de huidige ranglijst heeft AZ (tweede) negen punten meer dan Feyenoord (twaalfde).

Los van die resultaten is het veldspel dit seizoen een wereld van verschil. Waar bij Feyenoord de samenhang ver te zoeken is, voetbalt AZ volgens een plan. Gebaseerd op dynamiek, intense druk na balverlies, positiewisselingen en onderlinge afstemming. Met fysiek en mentaal goed geprepareerde spelers, deels uit de innovatieve jeugdopleiding, deels voor een habbekrats aangekocht.

Van de doorgebroken talenten vertegenwoordigen alleen al Calvin Stengs en Myron Boadu – beiden onder contract tot 2023 – een transferwaarde van tientallen miljoenen euro’s. Terwijl de selectie van het Nederlands elftal steeds scherper in beeld komt, vormden de twee aanvallers eerder deze maand met hun clubgenoten Teun Koopmeiners, Owen Wijndal en Dani de Wit de ruggengraat van Jong Oranje.

Niet alleen op het veld is AZ momenteel de club die Feyenoord wil zijn. Waar in De Kuip de directiekamer is verworden tot een duiventil, en trainer Jaap Stam opstapte, heerst in Alkmaar rust en stabiliteit. Met oog voor de korte én lange termijn. Vormgegeven door twee voortrekkers, voetbaldirecteur Max Huiberts en algemeen directeur Robert Eenhoorn, die in Rotterdam-Zuid goed werk zouden kunnen doen. Maar zij bouwen verder bij AZ. Het enige punt waarop Feyenoord de Alkmaarders nu aftroeft is de begroting. Die is, met 68 miljoen euro, bijna drie keer zo hoog. Dat maakt het huidige contrast des te schrijnender.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.