AZ in cruciaal EL-duel tegen uitgekleed Metalist Kharkiv

Voetbal International volgt de drie Nederlandse clubs in de Europa League op de voet. Donderdagavond neemt AZ het in eigen huis op tegen groepswinnaar Metalist Kharkiv. Het duel begint om 21.05 uur.

AZ in cruciaal EL-duel tegen uitgekleed Metalist Kharkiv


AZ

Vorm 'Laten we ons eerst maar eens kwalificeren. Daarna zien we wel welke ploeg er uit de koker rolt.' AZ-trainer Gertjan Verbeek wil niet vooruitlopen op een vervolg in de Europa League, maar de vooruitzichten voor de Alkmaarse overwintering in Europa zijn goed. Een Zagreb-Lyon-scenario daargelaten, is een punt voldoende. In het geval van een remise is AZ afhankelijk van het resultaat van Austria Wien tegen Malmö FF. De Oostenrijkers moeten dan met zeven doelpunten verschil winnen van de uitgeschakelde Zweden. Bovendien komt Metalist Kharkiv met een B-ploeg naar Alkmaar.

Opvallend AZ heeft in Europa een fraaie staat van dienst als het gaat om wedstrijden op eigen veld. Van de 45 Europese duels in Alkmaar gingen er slechts twee verloren. Naast Everton in 2007 keerde alleen het Oekraïense (!) Dinamo Kiev in 2010 met drie punten terug uit Alkmaar. Metalist Kharkiv kan op zijn beurt ook goede cijfers overleggen. De laatste zeven uitduels in Europa leverden vijf zeges en twee remises op. De laatste drie Europese uitduels werden gewonnen, met de overtuigende doelcijfers tien voor en twee tegen.

Afwezigen Holman, Martens, Marcellis.

De wedstrijd tussen AZ en Metalist Kharkiv is vanavond live te volgen op VI.nl. In samenwerking met RTL bieden we bezoekers van deze site vanaf 20.30 uur een live stream aan. METALIST KHARKIV

Vorm Voor Metalist Kharkiv is het duel in Alkmaar niet meer dan een verplicht nummer. In eigen land is de winterstop al begonnen, terwijl de Oekraïense ploeg al zeker is van de groepswinst. Metalist-trainer Myron Markevich maakte ook van de gelegenheid gebruik om een belangrijk deel van zijn selectie vervroegde op vakantie te sturen. Fininho, Cleiton Xavier, Tailson, José Ernesto Sosa, Juan Manuel Torres en Jonathan Cristaldo vertrokken naar Zuid-Amerika in plaats van naar Alkmaar. Opvallend Metalist leunt nadrukkelijk op de inbreng van het Zuid-Amerikaanse smaldeel. In de Europa League komt dat nadrukkelijk naar voren in de nationaliteit van de doelpuntenmakers. Van de veertien treffers zijn er slechts twee niet gemaakt door een Zuid-Amerikaan. De Belgrado geboren Oekraïense aanvaller Marko Devic is met twee goals de uitzondering.

Afwezigen Fininho, Cleiton Xavier, Tailson, José Ernesto Sosa, Juan Manuel Torres en Jonathan Cristaldo.
<br /><br />

Datum Wedstrijd Uitslag
15-12-2010 AZ - BATE Borisov (EL) 3-0
28-07-2011 AZ - FK Jablonec (EL vrnd) 6-0
25-08-2011 AZ - Aalesunds FK (EL vrnd) 1-1
15-09-2011 AZ - Malmö FF (EL) 4-1
20-10-2011 AZ - Austria Wien (EL) 2-2


Bekijk hier al onze video's