AZ heeft door winst bij Twente plek drie in het vizier

AZ heeft de vierde plaats overgenomen van Vitesse. De Alkmaarders wonnen in de Grolsch Veste van FC Twente (0-2) en hebben ook Feyenoord nog in het vizier.

De Tukkers blijft weinig bespaard de laatste weken, wat de tegenstanders in sommige gevallen zelfs vleugels lijkt te geven. Bijvoorbeeld Wesley Hoedt (midden op de foto), verdediger bij de Alkmaarse opponent. Die probeerde het na tien minuten brutaal met een omhaal, nadat Markus Henriksen een corner bij de tweede paal zijn richting uit kopte. En de bal sloeg na de onvervalste bicycle kick van Hoedt nog binnen ook (0-1).

Toevalstreffer
Een toevalstreffer was het zeker, maar het was niet zo dat uitgerekend Twente dit weer moest overkomen. AZ was in de eerste helft veel beter, met Steven Berghuis als grote aanjager. Eerst slingerde hij een bal de doelmond in, waar Aron Jóhannsson leek te gaan koppen maar de bal tegen het lichaam van Dabney Dos Santos kwam. En ook even later kropen de Tukkers door het oog van de naald toen Berghuis het zelf van afstand probeerde (voorlangs).

Berghuis stond uiteindelijk alsnog aande basis van de 0-2, door de bal precies goed mee te geven aan de opstomende Mattias Johansson. De rechtsback legde prima terug op Jóhannsson, die met een subtiele beweging binnen tikte. Twente kwam tot dat moment helemaal niet in het stuk voor. Renato Tapia probeerde het ook met een omhaal, maar schoot over. En de wendbare Jesus Corona leidde een scrimmage in. Dat waren de wapenfeiten van de thuisclub, die onder een fluitconcert de kleedkamers kon opzoeken in de rust.

Nemanja Gudelj (AZ, midden) kreeg twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart.

Smetje op het spel van de Alkmaarders waren de gemene duels die aanvoerder Nemanja Gudelj met Corona uitvocht. In de eerste helft kwam de Serviër goed weg met geel toen hij de Mexicaan een harde trap gaf na wat trucjes bij de zijlijn. Maar die tweede gele kaart kwam er na rust alsnog. Wederom door een harde trap op Corona, die ook zomaar direct rood had kunnen opleveren.

Zelfs met een mannetje meer lukte het Twente in de laatste twintig minuten niet een gaatje in de Alkmaarse verdediging te vinden. Over de hele tweede helft was alleen Corona een keer gevaarlijk toen hij bij de tweede paal kwam inglijden. Voor de thuisclub (nu twaalfde) gaat het gitzwarte seizoen als een nachtkaars uit, terwijl AZ (vierde) door de overwinning en het puntenverlies van Feyenoord ineens nog zicht heeft op plek drie. De achterstand op Feyenoord is drie punten.