AZ geeft in twee minuten kwalificatie uit handen

In een tijdsbestek van twee minuten heeft AZ zich een bijzonder slechte dienst bewezen. 1. FC Nürnberg is weer terug als concurrent voor een UEFA Cup-vervolg (2-1).

AZ kent geen overtuigende UEFA Cup-campagne. Tot nu toe waren de resultaten echter voldoende geweest. Ook tegen 1. FC Nürnberg zag het er naar uit dat de ploeg van Louis van Gaal zonder te overtuigen met een mooi resultaat huiswaarts kon keren.

Voor rust had AZ slechts bij vlagen het veelgeprezen positiespel laten zien. De individuele klasse van Moussa Dembélé bood uitkomst. Met een hakje zette de Belgische spits na een half uur Demy de Zeeuw vrij voor keeper Jaromir Blazek: 0-1.

Maar in de tweede helft kwam AZ nauwelijks meer tot aanvallen. Lang hield de Alkmaars defensie stand, maar uiteindelijk bleek de Duitse druk te groot. Twee keer stond Marek Mintal in de schijnwerpers.

De Slowaakse aanvaller, die al voor rust in het veld was gekomen na de 1-0 achterstand, stond twee keer op de goede plaats. Beide aanvallen kwamen van de rechterkant van Nürnberg, waar AZ-back Milano Koenders juist een ongelukkige invalbeurt kende.

De 2-1 nederlaag betekent dat AZ de laatste groepswedstrijd tegen Everton moet winnen om zeker te zijn van Europese overwintering. De kansen van 1. FC Nürnberg zijn nog beter, omdat het uitgeschakelde Larissa tegenstander is.