AZ boekt na stroeve start ruime zege en hijgt PSV nog steeds in de nek

Reacties

AZ heeft zondag na een moeizame start uiteindelijk simpel afgerekend met Fortuna Sittard tijdens de laatste wedstrijd van de zevende speelronde in de Eredivisie. De Limburgers moesten capituleren na een treffer vlak voor én vlak na rust. De Alkmaarders klommen door de overwinning naar de tweede plaats.

AZ boekt na stroeve start ruime zege en hijgt PSV nog steeds in de nek
© Pro Shots
AZ
AZ
4 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Donderdag speelde AZ in een matige wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo. De formatie van Pascal Jansen kwam in dat duel moeizaam tot kansen en ook tegen Fortuna Sittard ondervonden de Alkmaarders aanvankelijk moeite om het vele balbezit te vertalen in mogelijkheden.

Toen het goed georganiseerde Fortuna Sittard voor de eerste keer echt uit elkaar werd gespeeld, was het ook meteen raak. Na een aanval over vele schijven belandde de bal voor de voeten van Jordy Clasie, die net buiten het strafschopgebied succesvol uithaalde.

Vier minuten na de hervatting verdubbelde AZ de marge via de onvermijdelijke Vangelis Pavlidis. De Griekse spits kreeg de bal via Fortuna Sittard-speler Oguzhan Özyakup in bezit, waardoor buitenspel werd opgeheven. Vervolgens omspeelde Pavlidis doelman Ivor Pandur en tikte hij eenvoudig binnen. De ex-aanvaller van Willem II scoorde zo ook in zevende Eredivisie-duel vanaf de seizoenstart, waarmee hij zijn clubrecord aanscherpte.

Met de zege gaf AZ het jubileum van trainer Pascal Jansen (honderd keer op de bank bij de Alkmaarders in de Eredivisie) cachet.
© ProShots
Met de zege gaf AZ het jubileum van trainer Pascal Jansen (honderd keer op de bank bij de Alkmaarders in de Eredivisie) cachet.

Fortuna Sittard, dat het accent op de defensie had gelegd, moest nu omschakelen, maar een comeback zat er geen moment in. Via invaller Denso Kasius was AZ dicht bij een derde treffer, maar de verdediger zag zijn kiezelharde schot op het aluminium uiteenspatten. Door een eigen goal van Dimitris Siovas werd het alsnog 3-0 en het slotakkoord was voor Tiago Dantas, die in twee instanties scoorde.

Zo boekten de Alkmaarders een zorgeloze zege tegen de ploeg die tot zondag slechts eenmaal had verloren in competitieverband en in de middenmoot meedraait. AZ volgt met negentien punten uit zeven wedstrijden het foutloze PSV op de voet.

Voor AZ gaat het seizoen donderdagavond verder met een thuiswedstrijd tegen Legia Warschau in de groepsfase van de Conference League. Na de beschamende 4-3 nederlaag bij Zrinjski Mostar heeft de halvefinalist van het vorige seizoen iets recht te zetten. Fortuna Sittard duelleert volgende week zondag in eigen huis met FC Twente.

AZ Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Fortuna Sittard Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSV
32
28
3
1
107-19
+88
87
2
Feyenoord
32
24
6
2
85-24
+61
78
3
FC Twente
32
19
6
7
60-33
+27
63
4
AZ
32
18
7
7
64-36
+28
61
5
Ajax
32
14
10
8
69-59
+10
52
* Actueel tot en met 6 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.