AZ behandelt talenten 'heel bewust' eerst als stagiairs

Reacties

Bij AZ stromen dit seizoen de talenten weer door naar de hoofdmacht. In Alkmaar duurt het desondanks wat langer voor de doorgebroken beloftes hun status van stagiair kwijt zijn.

AZ behandelt talenten 'heel bewust' eerst als stagiairs
© Pro Shots

De trainingen van de Alkmaarse beloftes worden gespeeld op wat je het voorportaal kan noemen van wat verderop te vinden is, achter de hoge hekken. Kijken de spelers van Jong AZ door het gaas heen, dan zien ze hoofdtrainer Pascal Jansen lopen, met een fluitje om zijn nek. Daar, bij hem, gaat de bal nog sneller rond, ligt de intensiteit hoger en verwachten spelers nog meer van elkaar, zoals Jansen later zal vertellen.

Wie aast op zijn doorbraak, moet zich dagelijks op dat niveau bewijzen. Jansen vertelt over buitenspeler Myron van Brederode (foto), die inmiddels negen keer in de basis stond, maar afgelopen zomer nog gewoon 'stagiair' was. Bij AZ betekent dit dat een speler wel met het eerste elftal traint, maar zich nog omkleedt en doucht in de kleedkamer van zijn eigen team, bijvoorbeeld de Onder-18 of Onder-21.

'Dit doen we heel bewust', legt Jansen uit. 'Zo komt een speler in een situatie waarin hij zich realiseert: Ik zit hier en wil daarnaartoe. Ze moeten zich elke dag realiseren wat ze daarvoor moeten doen.'

In het verleden is dit niet altijd zo geweest bij AZ. 'Er is een fase geweest waarin jonge spelers net wat minder lang hoefden te laten zien wat ze konden om bij het eerste te mogen trainen. Daar hebben we binnen de club veel over gespard en gesproken. Of dit elders ook gebeurt? In mijn tijd bij PSV ging het ook zo. Daar liepen spelers als Pablo Rosario, Sam Lammers en Armando Obispo ook heen en weer van de jeugdkant naar het deel van het eerste elftal. Tot het definitieve moment dat ze een plek in de kleedkamer krijgen, met hun initialen, net zoals Myron hier zijn plek veroverde.'

Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.