Barcelona heeft dinsdagavond voor de tweede keer in vier dagen tijd averij opgelopen in de Spaanse titelrace. Atlético Madrid zat de Catalanen dwars in een vermakelijke topper.

Barcelona
Barcelona
2 - 2
Atlético Madrid

Bij Barcelona was het deze week bijzonder onrustig. Het dure puntenverlies tegen Celta de Vigo van afgelopen zaterdag zorgde volgens Spaanse media voor 'maximale spanning' tussen de selectie en de trainersstaf. De wedstrijd tegen Atlético kwam wat dat betreft op een gevoelig moment. De Madrilenen verloren sinds de coronabreak niet meer en wonnen al de vier laatste wedstrijden op rij. De messen waren dus geslepen.

Trainer Diego Simeone wilde na zestien (!) mislukte pogingen eindelijk eens winnen van Barcelona in La Liga. Collega Quique Setíen koos om iets meer defensieve zekerheid in te bouwen voor een 4-4-2-formatie met Lionel Messi en Luis Suárez voorin. De start van de kraker in Camp Nou was evengoed behoorlijk spectaculair.

Messi was in de tiende minuut al dicht bij zijn historische 700ste doelpunt. De Argentijn schoot de bal uit een vrije trap vernuftig richting de korte hoek, maar Diego Costa kreeg zijn voet er nog voor. Uit de daaropvolgende corner was het alsnog raak. Messi draaide de bal scherp in en ditmaal raakte Costa hem helemaal verkeerd: de spits werkte de bal ongelukkig in zijn eigen doel: 1-0.

Nog geen tien minuten later ging het alweer mis voor Barcelona. Yannick Carrasco troefde Gerard Piqué eenvoudig af en werd vervolgens ten val gebracht in het strafschopgebied. Costa eiste de penalty op, maar stuitte op Marc-André Ter Stegen. De VAR oordeelde echter dat Ter Stegen te vroeg van zijn lijn was gekomen en dus kreeg de Duitser geel en moest de strafschop opnieuw. Saúl Ñíguez bleef koeltjes: 1-1.

Na die enerverende beginfase daalde het tempo ietwat, al bleef Barcelona de betere ploeg. Beide teams hielden elkaar in evenwicht, tot vijf minuten na rust. Want ook Barcelona kreeg een penalty na een lichte overtreding op Nelson Semedo. Messi nam de strafschop op stijlvolle wijze: met een Panenka verschalkte hij Jan Oblak en maakte hij zijn langverwachte 700ste doelpunt uit zijn carrière.

Toch kwam Atlético opnieuw langszij, dankzij de derde penalty van de avond. Ditmaal maakte Semedo een licht vergrijp op Carrasco. Saúl schoot de bal via een hand van Ter Stegen binnen: 2-2. In het resterende half uur wisselde beide coaches behoorlijk aanvallend. Barcelona kon zich immers geen nieuw puntenverlies veroorloven in de titelrace, terwijl Simeone na 8,5 jaar eindelijk wilde winnen van zijn angstgegner.

Zover kwam het niet. Barcelona had in de slotfase veel balbezit en kreeg via onder anderen Arturo Vidal en Suárez wel kansjes, maar deed te weinig om tot scoren te komen. Ook Antoine Griezmann, die in de negentigste minuut nog eens mocht invallen tegen zijn oude club, kon daar geen verandering in brengen. Barcelona verzuimt zo de koppositie over te nemen van Real Madrid, dat zijn voorsprong bij een zege op Getafe donderdag kan vergroten naar vier punten.