Athletic wint voor 24ste keer (!) in clubhistorie Spaanse beker

Athletic Club heeft zich ten koste van Real Mallorca gekroond tot winnaar van de Copa del Rey. De huidige nummer vijf van La Liga kon feestvieren na een zinderende finale, die pas ruim na middernacht eindigde.

Athletic de Bilbao
ns
1 - 1
Real Mallorca

Al 23 keer in de clubgeschiedenis kroonde Athletic zich tot winnaar van het Spaanse bekertoernooi. Duizenden Basken waren naar Sevilla gereisd met de hoop hun team de 24ste bekerwinst te zien binnenslepen. Dat scenario leek ver weg toen Mallorca in de 21ste minuut de leiding nam. Dani Rodríguez bleef in een klutssituatie in het strafschopgebied van Athletic bewonderenswaardig rustig en krulde de bal de rechterhoek in: 0-1.

Zo kwam pas de tweede bekerwinst voor Mallorca dichtbij. De club had de Copa del Rey in 2003 al eens gewonnen, toen nog met spelers als Samuel Eto'o en Walter Pandiani in de selectie. Mallorca gaf in de eerste helft weinig grote kansen weg, maar kon niet voorkomen dat in de vijftigste minuut de voorsprong uit de handen glipte. Oihan Sancet ging met een loopactie het strafschopgebied in en werd bereikt door Nico Williams. De aanvallende middenvelder benutte de kans feilloos: 1-1.

Bij die goal bleef het in de reguliere speeltijd, waardoor na middernacht aan de verlenging begonnen werd. Het was een uitputtingsslag in Estadio de La Cartuja in Sevilla. De krachten vloeiden weg en dat kwam het veldspel niet ten goede. Athletic kwam in de tweede helft van de verlenging wel tot een zeer goede kans. Nico Williams kreeg na een knappe aanval over rechts de bal er van dichtbij niet in.

Een strafschoppenserie moest uitsluitsel bieden. Daarin trok Athletic aan het langste eind. Zowel Manu Morlanes als Nemanja Radonjic faalde vanaf elf meter voor Mallorca. Na de rake strafschop van Alex Berenguer kon het Baskische feest beginnen. Athletic is met bekerwinst ook direct zeker van Europa League-voetbal.