Athletic de Bilbao sterkste in heerlijke Baskische derby

Een heerlijke Baskische derby tussen Athletic de Bilbao en Real Sociedad is gewonnen door de thuisploeg. In een echt voetbalgevecht won Bilbao het duel in de Primera División met 3-2.

Van de eerste tot de laatste minuut zaten de toeschouwers in het stadion San Mamés op het puntje van hun stoel. Ze zagen stevige overtredingen, mooie doelpunten en twee ploegen die een hoog tempo hanteerden. Uiteindelijk trok Bilbao aan het langste eind, maar daar zag het in de beginfase niet naar uit.

Na iets meer dan een kwartier kwamen de gasten uit San Sebastian op voorsprong. Vanaf de linkerkant trapte Carlos Vela een hoekschop. Bij de eerste paal kopte Xabi Prieto door, waarna David Zurutuza bij de tweede paal raak schoot: 0-1.

In de tweede helft kantelde het wedstrijdbeeld. Vijf minuten na rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Iker Muniain (foto boven) maakte op schitterende wijze zijn eerste treffer van het seizoen. Vanaf de rand van het strafschopgebied krulde hij de bal in de verre hoek: 1-1.

Bilbao kwam daarna op stoom en na een uur stond het 2-1. Aritz Aduriz profiteerde van slecht uitverdedigen van de gasten. Met een fraaie stift vanaf de rand van het zestienmetergebied zorgde hij voor zijn vijfde competitietreffer. Iñaki Williams leek het duel twintig minuten voor tijd te beslissen. Aduriz bediende zijn teamgenoot, die beheerst raak schoot: 3-1. Zeven minuten voor tijd werd het toch weer een wedstrijd toen Iñigo Martínez namens Sociedad fraai raak kopte uit een vrije trap. Met hangen en wurgen bleef Bilbao overeind en won zo voor het eerst sinds maart 2012 de Baskische derby.

Door de zege staat Bilbao vijfde (vijftien punten uit acht duels), slechts drie punten achter koplopers Atlético Madrid en Real Madrid. Aanstaande zondag reist Bilbao af naar Madrid om het daar op te nemen tegen Real. Donderdag wacht in de Europa League eerst nog een uitwedstrijd tegen RC Genk. Real Sociedad is tiende (tien uit acht).