Atalanta schrijft geschiedenis, AC Milan loopt Champions League mis

Op de slotdag van de Serie A heeft Atalanta Bergamo geschiedenis geschreven. De club van Hans Hateboer en Marten de Roon plaatste zich voor de eerste keer voor de groepsfase van de Champions League. AC Milan loopt het miljardenbal juist mis.

Atalanta Bergamo
3 - 1
Sassuolo
Sassuolo

Atalanta wist vooraf dat een zege hoe dan ook een plek bij de eerste vier clubs in de Serie A zou opleveren. Op de hielen gezeten door zowel Internazionale (vooraf in punten gelijk) als AC Milan (één punt minder) vocht de ploeg voor wat het waard was.

In het reeds uitgespeelde Sassuolo trof Atalanta echter een verbeten tegenstander, die na bijna twintig minuten brutaal de leiding greep. Een snelle counter eindigde met een leep hakje van Alfred Duncan, waarna Domenico Berardi het met een prima schot afmaakte (0-1).

Atalanta knokte zich na een kwartier terug. Na een hoekschop schoot Mehdi Bourabia de bal via het bovenlijf van Duván Zapata binnen. Kansen op een tweede goal voor Atalanta bleven voor rust onbenut, maar de ploeg kwam wel met een man meer te staan toen Berardi in blessuretijd rood kreeg na een opstootje.

In de tweede helft buitte Atalanta de overtalsituatie helemaal uit. Papu Gómez stiftte al na acht minuten binnen en zette zijn ploeg daarmee in een zetel. Toen ook invaller Mario Pasalic snel na zijn entree raak kopte (3-1) kon het feest niet meer stuk. Sassuolo sloot af met negen man na rood voor Francesco Magnanelli. Hateboer (die door een schorsing ontbrak) en De Roon mogen zich gaan opmaken voor Champions League-voetbal.

Internazionale
2 - 1
Empoli
Empoli

Een week na de ontluisterende nederlaag in Napels beleefde Internazionale een thriller van jewelste. Bij winst zou het team van Luciano Spalletti zeker zijn van het Champions League-toernooi, maar Empoli bleek een stugge tegenstander. Doelman Bartlomiej Dragowski ranselde een poging van Ivan Perisic uit de hoek en hield ook Stefan de Vrij af van scoren.

De invalbeurt van Keita Baldé deed de zon doorbreken. Hij schoot vroeg in de tweede helft fraai binnen en zette Inter op rozen. Toen Mauro Icardi even later een strafschop verdiende leek de buit bijna binnen, maar de spits verprutste de penalty zelf en hield het zo onnodig spannend. Daarna pakten donkere wolken zich samen boven de hoofden bij Inter.

Empoli - dat aan een punt voldoende had om zich te handhaven - vocht zich namelijk terug in de wedstrijd via Hamed Traoré (1-1), terwijl de situatie bij SPAL-Milan zorgelijk werd voor Inter. Uiteindelijk bracht Radja Nainggolan een kwartier voor tijd verlossing. De Belg kreeg de bal op een presenteerblaadje aangeboden nadat Matías Vecino de paal raakte, bleef koel en schoof binnen (2-1).

In de tumultueuze slotfase kreeg Keita nog zijn tweede geel omdat hij de (terug naar zijn doel sprintende) doelman van Empoli een duw gaf. De treffer die Marcelo Brozovic in die aanval maakte werd daardoor ook afgekeurd. De missie die trainer Spalletti voor ogen had is echter geslaagd: Inter finisht één punt voor stadgenoot AC Milan en is verzekerd van Champions League-voetbal in het nieuwe seizoen.

SPAL
SPAL
2 - 3
AC Milan
AC Milan

Milan had het bij de aftrap niet meer in eigen hand en moest vurig hopen op puntverlies bij concurrenten Atalanta Bergamo en Internazionale. Zelf deed het er alles aan in Stadio Paolo Mazza. Hakan Calhanoglu joeg na achttien minuten de bal in de verre hoek (0-1) en een paar minuten later maakte Franck Kessié er op fraaie wijze 0-2 van.

De avond begon daarmee heel voorspoedig voor de Rossoneri, maar Francesco Vicari kopte raak uit een vrije trap en maakte het weer spannend. SPAL werd sterker en kwam acht minuten na rust zelfs volledig terug, toen Mohamed Fares raak kopte voor de 2-2.

Milan haalde nog eens diep adem, rechtte de rug en kwam dankzij een goedkoop verkregen strafschop opnieuw op voorsprong. Krzysztof Piatek voelde een licht duwtje in de rug en ging meteen naar de grond, waarna Kessié raak schoot. De voorsprong bleef behouden, maar voldoende voor Champions League-voetbal is het niet voor Milan, dat als vijfde finisht.

AS Roma
AS Roma
2 - 1
Parma
Parma

Op eigen veld sloot Roma zondag het tijdperk-Daniele De Rossi af met een overwinning op Parma en een zesde plaats in de eindrangschikking. Tien minuten voor de pauze schoot Lorenzo Pellegrini zijn team op voorsprong. Gervinho leek een paar minuten voor tijd roet in het eten te gooien tegen zijn oude club, maar Diego Perotti bezorgde De Rossi (die inmiddels naar de kant was gehaald) toch nog een prettig afscheid. Hij trok de zege over de streep.