Atalanta 'kampioen van 2020' dankzij comeback in Parma

Atalanta Bergamo heeft dinsdagavond met de nodige moeite gewonnen van Parma. De ploeg van Hans Hateboer, Marten de Roon en Robin Gosens sloeg in de tweede helft toe.

Parma
Parma
1 - 2
Atalanta Bergamo

Het is de zeventiende Serie A-wedstrijd op rij dat Atalanta ongeslagen blijft. Het ging echter niet vanzelf in Parma. De beste kansen waren in de eerste helft voor de thuisploeg, die met name gevaarlijk werd via Dejan Kulusevski. De twintigjarige Zweed wordt dit seizoen door Parma gehuurd van Atalanta en maakte bij de Gialloblu zoveel indruk dat Juventus besloot 35 miljoen euro voor hem neer te leggen.

Kulusevski stuitte in de dertiende minuut nog op de paal, maar kort voor rust was het alsnog raak. Na een goede actie van Gervinho en geklungel van Atalanta-verdediger Bosko Sutalo, schoot hij de openingstreffer binnen: 1-0. Dat was ook de ruststand.

Pas in de 70ste minuut deden de bezoekers iets terug. Ruslan Malinovskiy (foto) schoot een vrije trap dwars door de muur keihard binnen. Het was alweer zijn vijfde doelpunt van buiten het strafschopgebied in 2020. Geen enkele andere speler kreeg dat dit kalenderjaar voor elkaar. Vijf minuten voor tijd was de comeback van de bezoekers compleet: Alejandro Gómez maakte er 1-2 van.

Dat was genoeg voor de zege, omdat Hans Hateboer in de slotminuut nog knap een bal van de lijn haalde. Atalanta neemt zo in ieder geval voor even de tweede plaats over van Internazionale. De zege brengt het puntentotaal van Atalanta in 2020 naar 47. Daarmee is de formatie van Gasperini officieus 'kampioen van 2020.' Juventus kan bij twee zeges nog op evenveel punten komen, maar heeft een aanmerkelijk slechter doelsaldo.

Op de slotdag van de Serie A nemen Atalanta en Inter het zaterdag tegen elkaar op in een rechtstreeks duel om de tweede plaats. Daarna wacht voor de club uit Bergamo de confrontatie met Paris Saint-Germain in de kwartfinales van de Champions League.