Aston Villa: volgende Engelse bolwerk staat op instorten
Door de degradatie van Aston Villa is de Premier League weer een voetbalbolwerk armer. De club van Leandro Bacuna was sinds de oprichting van de Engelse eliteafdeling in 1992 altijd van de partij. De druk om dit seizoen niet te degraderen was mede door de rijke geschiedenis van de club immens. Misschien wel té groot.
Dat Villa zou afdalen naar het Championship zat er al enige tijd aan te komen. Na de 1-0 nederlaag bij Manchester United is het ook wiskundig gezien onafwendbaar geworden. Het gat met het veilige Norwich City bedraagt liefst dertien punten. Nummer negentien Newcastle United is ook al lang buiten bereik (twaalf punten meer). Zestien punten uit 34 duels, tien nederlagen in de laatste elf wedstrijden; het zijn Villa-onwaardige prestaties.
De 141 jaar geleden – in 1874 - opgerichte club uit Birmingham is er een met een rijke historie. Villa was samen Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur een van de zeven clubs die altijd van de partij waren sinds de Premier League in 1992 werd opgericht. Met 104 seizoenen op het hoogste niveau is er zelfs maar één Engelse club die nog langer in de elite-afdeling acteerde dan Villa: Everton, met 112 seizoenen.
Dat staat nog los van het feit dat The Villans nog niet zo lang geleden onder leiding van Martin O'Neill meededen om Europees voetbal, het podium waarop de winnaar van de Europa Cup I in 1982 van oudsher eigenlijk thuishoort. Op de erelijst van Villa prijken zeven landstitels, zeven FA Cups, vijf League Cups en behalve De Cup met de Grote Oren ook nog een Europese Super Cup. Maar van een overwinning op die als Barcelona in januari 1983 kunnen de fans nu alleen maar dromen.
De hekkensluiter heeft al meer dan twee maanden niet gewonnen. Zelfs scoren zat er de laatste zes wedstrijden alleen vorige week tegen AFC Bournemouth in. Verdediger Joleon Lescott snapt de onvrede bij de aanhang. 'We hebben ze genoeg reden gegeven om boos te zijn.' Maar de druk was daardoor wel groot. 'Nu valt er misschien een last van onze schouders', erkende Lescott (foto), twee keer kampioen met Manchester City, 'en kunnen we de fans geven wat ze verdienen, een paar overwinningen.'
Lescott erkende dat hij zijn ploeggenoten dit seizoen hun eergevoel te weinig hebben laten spreken. Villa legde de ene na de andere zielloze vertoning op de mat. De in november aangestelde Rémi Garde moest eind maart ook constateren dat het hem niet was gelukt het tij te keren. De Fransman voerde het uitblijven van versterkingen in de winter aan als excuus. Maar afgelopen zomer werd de opbrengst van de transfers van Christian Benteke en Fabian Delph al volledig geherinvesteerd.
Vlaar
Hoewel er voor ruim 65 miljoen euro nieuwe spelers als Jordan Ayew naar Villa Park kwamen, konden die niet verbloemen dat de ploeg die vorig seizoen maar drie punten boven de streep eindigde een flinke jas had uitgedaan. Zonder Ron Vlaar als rots in de branding, de naar Manchester City vertrokken Delph en de in Birmingham nog zo makkelijk scorende Benteke (nu Liverpool) veranderde Villa in een dolend elftal dat eigenlijk van meet af aan gedoemd was te degraderen.
Zowel Lescott als interim-manager Eric Black sprak zaterdag uit dat volgend seizoen in het Championship meteen weer promoveren het doel moet zijn. Maar de teloorgang van clubs als Nottingham Forest (net als Villa voormalig winnaar van de Europa Cup I), Blackburn Rovers (in 1995 nog kampioen van Engeland) en Leeds United (verliezend EC I-finalist in 1975 en CL-halvefinalist in 2001) bewijst dat een terugkeer op het hoogste niveau ook voor een bolwerk als Villa absoluut niet vanzelfsprekend is.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login