Arsenal kroont zich tot koning van Londen ondanks magistrale goal Lamela

Arsenal heeft een zwaarbevochten zege geboekt in de derby tegen Tottenham Hotspur. Zonder Steven Bergwijn bij de selectie gingen de bezoekers ondanks een wereldgoal van Érik Lamela onderuit in het hol van de leeuw.

Arsenal
Arsenal
2 - 1
Tottenham Hotspur

De manier waarop Sergio Reguilón met beide handen naar zijn hoofd greep was veelzeggend. Hij had van dichtbij gezien hoe ploeggenoot Lamela in de 33ste minuut van de North London Derby een van de mooiste goals van het Premier League-seizoen had gemaakt. Het was een meesterwerk van een paar seconden: het in één beweging klaarleggen van de bal door Reguilón na een crosspass van Gareth Bale, het tikje van Lucas Moura naar Lamela en daarna de fabuleuze beweging van de Argentijn. De buitenspeler scoorde door de bal met zijn linker achter zijn standbeen langs door de benen van tegenstander Thomas Partey in de verre hoek te plaatsen. Bernd Leno was zo verrast door het schot, dat hij kansloos was.

Arsenal moest zich herpakken na die prachtige goal. De thuisploeg was tot dan toe behoorlijk dominant geweest en had via Emile Smith Rowe – een schot tegen de lat – al bijna de voorsprong gegrepen. De ploeg van Mikel Arteta ging al snel na de 0-1 door met waar het mee bezig was geweest: Tottenham naar achteren dringen en kansen creëren. Vlak voor rust had Arsenal al negen doelpogingen laten noteren, tegenover die ene rake poging van Spurs.

De opluchting was groot bij Arsenal toen het bij poging tien eindelijk raak was. Uit een voorzet van Kieran Tierney schoot Martin Ødegaard door de benen van Toby Alderweireld raak: 1-1. De Noor maakte zo zijn eerste Premier League-goal. De Real Madrid-huurling had een basisplaats als nummer 10, achter spits Alexandre Lacazette. Bukayo Saka en Smith Rowe speelden vanaf de flanken in de aanvalslinie van The Gunners en de grote afwezige was Pierre-Emerick Aubameyang. Manager Mikel Arteta vertelde in aanloop naar de derby dat hij zijn sterspeler om disciplinaire redenen buiten de selectie had gelaten.

Arsenal ving het missen van Aubameyang knap op en bleef de bovenliggende partij. De thuisploeg kwam in de 64ste minuut op voorsprong, na een onbesuisde actie van Davinson Sánchez. De ex-Ajacied haalde Lacazette nogal onhandig onderuit in het strafschopgebied en de Fransman benutte de daaropvolgende strafschop zelf: 2-1. Het ging daarna van kwaad tot erger voor Spurs. De bezoekers moesten in de 76ste minuut met tien man verder door een rode kaart voor Lamela. De vroeg in de wedstrijd voor de geblesseerde Heung-Min Son ingevallen linkspoot kreeg zijn tweede gele kaart.

Met elf tegen tien trok Arsenal de voorsprong over de streep. Pas voor de derde keer in zijn carrière verloor José Mourinho zo van Arsenal. Dat terwijl de Portugees zondag The Gunners al voor de 23ste keer trof. Voor Arsenal is de zege een waardevolle opsteker in opnieuw een wisselvallig seizoen. De ploeg van Arteta komt over het algemeen wel sterk voor de dag in derby's. Stadgenoten West Ham United en Chelsea werden eerder dit seizoen al verslagen.