Arsenal krijgt lesje in effectiviteit van West Ham en blijft onder Liverpool

Arsenal is donderdagavond tegen zijn derde competitienederlaag van dit seizoen aangelopen. De ploeg van Mikel Arteta had in de thuiswedstrijd tegen West Ham United constant de bal in het bezit, maar alleen de bezoekers scoorden: 0-2. Door deze uitglijder moet Arsenal de koppositie in ieder geval tot zondag aan Liverpool laten.

Arsenal
Arsenal
0 - 2
West Ham United

Liverpool won op Boxing Day met 0-2 van Burnley en dus was het voor Arsenal duidelijk wat er in de derby van donderdagavond moest gebeuren. The Gunners begonnen sterk en drongen West Ham, dat afgelopen zaterdag nog met 2-0 te sterk was voor Manchester United, direct na het eerste fluitsignaal naar achteren. De eerste kans was voor Bukayo Saka. Hij schoot recht op Alphonse Aréola.

West Ham wachtte wat af en sloeg na een minuut of twaalf bij zijn eerste uitbraak direct keihard toe. Dat gebeurde met een goal waar nog over nagepraat zal worden: Jarrod Bowen gaf de assist op Tomás Soucek, waarbij de grote vraag was of de bal de achterlijn niet had gepasseerd. De VAR kon daar geen zekerheid over geven, omdat Bowen in de cameralijn stond, en dus werd het doelpunt goedgekeurd. De grensrechter en scheidsrechter hadden immers niet ingegrepen.

De treffer deed Arsenal pijn. De thuisploeg bleef dominant, maar slaagde er lange tijd niet in om tot een serieuze kans op de gelijkmaker te komen. Pas na een half uur was er gevaar: Aréola redde toen katachtig op een kopbal van Saka. Diezelfde aanvaller schoot vlak voor rust nog op de paal. Arsenal probeerde het dus wel, maar West Ham (dat smaakmaker Lucas Paquetá al in de eerste helft verloor met een blessure) hield stand en ging met een voorsprong rusten.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Arsenal zocht de aanval, West Ham verdedigde. Declan Rice, die afgelopen zomer een recordtransfer van West Ham naar Arsenal maakte, schoot met een venijnig schot van afstand net over. De bezoekers kwamen er na tien minuten weer eens uit en verdienden een hoekschop. Daar viel de 0-2 uit: op aangeven van James Ward-Prowse kopte voormalig Arsenal-verdediger Konstantinos Mavropanos via de onderkant van de lat raak. Het was zijn eerste Premier League-doelpunt ooit.

De supporters in het Emirates Stadium waren met stomheid geslagen. Zij zagen maar één ploeg voetballen, maar die ploeg stond dus wel op een 0-2 achterstand. Arsenal probeerde er in het restant nog wel wat van te maken, en kreeg ook zeker nog kansen, maar daar ging de gastheer deze donderdag niet goed genoeg mee om. West Ham kon het zich zelfs nog veroorloven om in blessuretijd een penalty, die was veroorzaakt door Rice, te missen.

Arsenal is nu niet langer de ploeg met de minste verliespunten. De ploeg van Arteta heeft na negentien speelronden veertig punten verzameld: twee minder dan Liverpool. Arsenal speelt op oudejaarsdag tegen Fulham en kan er dan alsnog voor zorgen dat het als koploper het nieuwe kalenderjaar ingaat, want Liverpool speelt pas op nieuwjaarsdag, thuis tegen Newcastle United.