Arsenal kegelt Liverpool in uitgeklede topper uit bekertoernooi

Arsenal heeft donderdagavond de kwartfinale van het League Cup-toernooi bereikt, door na penalty's te winnen van Liverpool. In een wedstrijd die heel erg verschilde van de clash van enkele dagen geleden trok Arsenal aan het langste eind. Het bleef bij 0-0 in reguliere speeltijd, de penaltyserie won Arsenal met 5-4.

Liverpool
Liverpool
ns
0 - 0
Arsenal
Arsenal

Afgelopen maandag stonden Liverpool en Arsenal op Anfield tegenover elkaar in de Premier League, in die wedstrijd (3-1) deden de managers wél een beroep op al hun sterspelers. In vergelijking met maandagavond ontbraken er vooral bij Liverpool veel spelers van de vaste kern, manager Jürgen Klopp liet alleen aanvoerder Virgil van Dijk en Mohamed Salah staan. Bij Arsenal verschenen er wat meer bekende namen aan de aftrap, maar spelers als Pierre-Emerick Aubameyang, Alexandre Lacazette en Willian ontbraken.

Arsenal had meer ervaring op het veld staan, maar Liverpool creëerde het merendeel van de kansen in deze wedstrijd. De grootste kans ontstond vlak voor rust. Na een redding van Arsenal-keeper Bernd Leno op de kopbal van basisdebutant Diogo Jota raakte Takumi Minamino de lat. In de tweede helft vond ook Van Dijk de Duitse goalie op zijn weg naar de 1-0, waardoor het met 75 minuten op de klok nog doelpuntloos was.

Dat was voor Klopp het moment om Georginio Wijnaldum in te brengen, bij Arsenal kwam Lacazette in het veld. Tot doelpunten leidde dit niet, waardoor Liverpool en Arsenal doelpuntloos richting de penaltyserie gingen. Om het loodzware programma voor Britse clubs iets te verlichten, koos de voetbalbond ervoor om geen verlenging toe te passen tijdens bekerduels in deze fase en dus kwam het aan op strafschoppen.

Daarin speelde Wijnaldum een rol, de eerder gewisselde Van Dijk kwam uiteraard niet in aanmerking voor een penalty. Wijnaldum benutte de tweede Liverpool-penalty en zag dat Arsenal als eerste miste via Mohamed Elneny. Divock Origi vergat daarna echter te profiteren: hij zag zijn inzet gekeerd worden door Leno. Vervolgens nam Arsenal het initiatief en na de misser van Harry Wilson bij een 4-4 stand in de reeks mocht Arsenal-talent Joe Willock aanleggen voor de winst. Keeper Adrián leek zijn inzet te keren, maar de bal rolde tergend langzaam alsnog over de doellijn, waardoor Arsenal afrekende met Liverpool.

Door de uitschakeling van Liverpool zijn er nog vier van The Big Six over in het League Cup-toernooi, naast Arsenal staan ook Tottenham Hotspur (winst op Chelsea na penalty's), Manchester City (winst op Burnley) en Manchester United (winst op Brighton & Hove Albion) in de kwartfinale. Deze ronde wordt eind 2020 afgewerkt.