Arsenal doet Tottenham dubbel pijn in zinderende North London Derby

Reacties

In een zeer aantrekkelijke en bij tijd en wijle verhitte North London derby heeft Arsenal zondagmiddag afgerekend met Tottenham Hotspur. Daardoor gaan The Gunners hun stadgenoot voorbij op de Premier League-ranglijst.

Arsenal doet Tottenham dubbel pijn in zinderende North London Derby
Arsenal
Arsenal
4 - 2
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur

Arsenal, dat het moest stellen zonder Mesut Özil (rugblessure), liet er geen gras over groeien en zette Tottenham Hotspur meteen vast. In de eerste tien minuten heerste de thuisploeg en de overmacht werd ook uitgedrukt in de score. Jan Vertonghen maakte onnodig hands, waarna de bal op de stip ging. Pierre-Emerick Aubameyang verzilverde de strafschop.

De thuisploeg rook bloed en zette de jacht op de 2-0 in. De sterk spelende Sead Kolasinac en Alex Iwobi leidden de ene na de andere gevaarlijke Arsenal-aanval in. Pas na zo'n 25 minuten - Harry Kane had op dat moment slechts vier keer de bal beroerd - ging de storm van Arsenal liggen en kwam Tottenham Hotspur enigszins in de wedstrijd. Toch kwam de gelijkmaker uit de lucht vallen: op aangeven van Christian Eriksen kopte Eric Dier raak uit een vrije trap. Bernd Leno grabbelde opzichtig en mocht zich de 1-1 dus aanrekenen.

Bij het juichen ontstond een opstootje tussen Dier (later vergezeld door enkele teamgenoten) en enkele Arsenal-spelers die aan het warmlopen waren. De stofwolken hiervan waren nog niet opgetrokken of Tottenham Hotspur pakte zelfs de leiding in het Emirates Stadium. Kane schoot zeer overtuigend raak uit een penalty, die werd toegekend na een vermeende overtreding van Rob Holding op Heung-Min Son.

Zelfs talisman Harry Kane kon Tottenham Hotspur zondag geen positief resultaat bezorgen.
Zelfs talisman Harry Kane kon Tottenham Hotspur zondag geen positief resultaat bezorgen.

Met zijn goal onderstreepte Kane zijn status als kwelgeest van Arsenal. In Premier League-verband heeft de spits nu acht keer gescoord in deze derby, een record dat hij deelt met Emmanuel Adebayor. Het was Leno die met een puike redding op een vrije trap voorkwam dat Kane het record vlak na rust alleen in handen kreeg.

Net als voor de pauze verveelde de derby ook na de hervatting geen moment. Arsenal probeerde het verloren momentum te heroveren en kwam dankzij Aubameyang na 56 minuten langszij. De Gabonees bedacht zich geen moment en schoot fraai raak nadat Aaron Ramsey de bal voor hem klaarlegde. Beide teams wilden meer dan een punt, waardoor het spel in een moordend tempo op en neer bleef gaan. Lucas Torreira miste namens Arsenal een kansrijke rebound en Son strafte bijna dramatisch verdedigen van Héctor Bellerín af.

Een kwartier voor tijd plaatste Arsenal de beslissende demarrage. Eerst was het Alexandre Lacazette die met enig fortuin de 3-2 maakte. De Fransman kreeg alle ruimte om uit te halen en had het geluk dat Dier zijn inzet van richting veranderde. Zo'n honderd seconden nadien maakte Torreira er 4-2 van door Hugo Lloris te kloppen met een diagonaal schot. Een tweede wederopstanding van de bezoekers bleef uit. In de slotfase werd Tottenham Hotspur nog gereduceerd tot tien man door een tweede gele kaart voor Vertonghen (na zijn handsbal die tot de penalty in de eerste helft leidde) wegens een overtreding op Lacazette.

Hoog spel van Arsenal-verdediger Shkodran Mustafi.
Hoog spel van Arsenal-verdediger Shkodran Mustafi.

Door de triomf komt Arsenal op dertig punten, net zoveel als Tottenham Hotspur. The Gunners staan op basis van het doelsaldo vierde, op acht punten van lijstaanvoerder Manchester City. Woensdag alweer komen beide teams in actie in de competitie. Arsenal - dat zijn laatste negentien officiële duels niet verloor - gaat op bezoek bij het geplaagde Manchester United en Tottenham Hotspur ontvangt Southampton.

Premier League

Stand Premier League 2018/2019

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
32
2
4
95-23
+72
98
2
Liverpool
38
30
7
1
89-22
+67
97
3
Chelsea
38
21
9
8
63-39
+24
72
4
Tottenham Hotspur
38
23
2
13
67-39
+28
71
5
Arsenal
38
21
7
10
73-51
+22
70
6
Manchester United
38
19
9
10
65-54
+11
66
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.