Armzalig Roda JC kruipt door oog van de naald

Met pijn en moeite heeft Roda JC Kerkrade zich zondag geplaatst voor de finale van de play-offs om promotie/degradatie. De Limburgers, die lange tijd met tien man speelden, sleepten in de slotfase een 1-1 gelijkspel uit het vuur tegen Helmond Sport nadat ze de uitwedstrijd met 0-1 wonnen.

Het spel van Roda JC Kerkrade was bijna negentig minuten lang van een armzalig niveau. De nummer zeventien van de Eredivisie kreeg het in de eerste helft niet voor elkaar ook maar één fatsoenlijke kans te creëren en werd geregeld naar achteren gedrongen door de nummer dertien van de Jupiler League. Gelukkig voor de thuisploeg verkeert Benjamin van Leer al maanden in topvorm. De doelman keerde in de elfde minuut een strafschop van Steven Edwards die werd toegekend na een overtreding van Mohamed El Makrini.

Hoewel Helmond Sport het betere van het spel had, kreeg het verder geen grote kansen. Wel zochten de bezoekers de kleedkamer op met numeriek voordeel, aangezien Mikhail Rosheuvel vlak voor rust een directe rode kaart kreeg voor een harde charge op Jason Bourdouxhe.

Vijf minuten na de hervatting namen de problemen voor Roda JC Kerkrade alleen maar toe. Edwards vond Furhgill Zeldenrust, die de bal overtuigend achter Van Leer schoot en daarmee over twee wedstrijden gezien de confrontatie weer in evenwicht bracht. Roda JC Kerkrade-trainer Yannis Anastasiou greep meteen in en wisselde aanvoerder Tom Van Hyfte voor Nathan Rutjes. Even later loste Gyliano van Velzen de anonieme Beni Badibanga af.

Zoden aan de dijk zetten deze ingrepen in eerste instantie niet. Helmond Sport bleef tot onvrede van het thuispubliek domineren en kreeg via Teije ten Den dé kans op de 0-2. De aanvaller faalde oog in oog met Van Leer. Zijn collega aan de andere kant, Stijn van Gassel, redde daarna knap op een inzet van Abdul Ajagun, die voor sporadisch Roda JC-gevaar zorgde.

Een verlenging leek aanstaande, maar Van Velzen had het laatste woord. De invaller passeerde Van Gassel met een inzet van dichtbij. In de finale wacht Roda JC een ontmoeting met SC Cambuur of MVV Maastricht. De heenwedstrijd in Maastricht eindigde in 1-1.