Bayern München heeft zich zaterdagmiddag verslikt in SC Freiburg. Op bezoek bij het tandeloze VfL Wolfsburg profiteerde Borussia Dortmund optimaal, waardoor BVB inmiddels een marge van vier punten heeft op de landskampioen.

Bayern München
1 - 1
SC Freiburg
SC Freiburg

Bayern had met vier zeges op rij de resultaten geboekt die nodig waren om de sportieve crisis te bezweren. Maar het weinig overtuigende spel in die duels zorgde ervoor dat er nog sluimerende kritiek te horen was over trainer Niko Kovac. Het midweekse bekerduel met het kleine SV Rödinghausen vormde geen uitzondering, waarbij de magere 1-2 zege werd overschaduwd door de fikse blessure van Thiago Alcântara.

Tegen SC Freiburg hield het spel van Bayern weer niet over. De herintroductie van Arjen Robben, Robert Lewandowski, James Rodríguez en Joshua Kimmich als basiskrachten was niet de gewenste impuls voor de Beierse formatie. Een overwicht leverde voor rust niets op door het stroperige spel.

In de tweede helft was er weinig verbetering zichtbaar. Bayern bleef zonder ideeën zoeken naar de treffer. Ook het verse bloed van Franck Ribéry en Thomas Müller bood weinig soelaas. De ogenschijnlijke bevrijding kwam in de tachtigste minuut van Serge Gnabry. De aanvaller ging op avontuur, kreeg de ruimte en schoot van zo'n twaalf meter raak.

Maar Freiburg zorgde in de 89ste minuut voor de pijnlijke anticlimax voor Bayern. Lucas Höler was de beul voor de Beierse formatie, die genoegen moest nemen met een punt als beloning voor een uiterst matige vertoning. Bayern krijgt woensdag een nieuwe kans de eigen aanhang te bekoren als in de Champions League AEK Athene op bezoek komt. Door het beroerde resultaat tegen Freiburg gebeurt dat in een crisissfeer.

VfL Wolfsburg
0 - 1
Borussia Dortmund

Precies een jaar geleden had Borussia Dortmund na een zeer sterke seizoenstart een duikvlucht ingezet op de Bundesliga-ranglijst. De dramatische reeks leidde uiteindelijk tot het ontslag van Peter Bosz. Onder Lucien Favre is de Champions League-winnaar van 1997 ook indrukwekkend aan het seizoen begonnen, al liet Dortmund vorige week wel een steek vallen tegen Hertha BSC (2-2).

Tegen VfL Wolfsburg kwam de lijstaanvoerder wat moeizaam op gang. De bezoekers hadden veel de bal, maar deden daar weinig mee. De treffer van Marco Reus in de 27ste minuut viel dan ook enigszins uit de lucht. De aanvoerder sloeg toe met het hoofd op aangeven - al dan niet bewust - van Thomas Delaney. Wolfsburg, waar Wout Weghorst in de basis stond en Paul Verhaegh op de bank bleef, stelde daar weinig tegenover. Dan-Axel Zagadou en Manuel Akanji heersten in de Dortmund-defensie.

VfL Wolfsburg kende in de beginfase van de tweede helft een opleving, zonder dat de bezoekers echt in verlegenheid werden gebracht. Dortmund beperkte zich vooral tot controleren, al kwam de ploeg er in het laatste kwartier nog enkele keren gevaarlijk uit via onder anderen Jacob Bruun Larsen en Reus. Dortmund profiteerde met de zege optimaal van de misstap van Bayern.

Volgende week zaterdag fungeert Dortmund als gastheer van Bayern München in dé topper van de volgende speelronde in de Bundesliga. Eerst wacht de equipe van Favre nog de Champions League-clash tegen Atlético Madrid van dinsdagavond.

Schalke 04
Schalke 04
3 - 1
Hannover 96
Hannover 96

Na de onthutsende seizoenstart - Schalke 04 verloor zijn eerste vijf competitieduels van dit seizoen - krabbelde de vicekampioen de laatste weken op. Tegen Hannover 96 zette de ploeg van trainer Domenico Tedesco de stijgende lijn door na een moeizame start.

Mark Uth wachtte tot zaterdag nog altijd op zijn eerste Bundesliga-doelpunt in dienst van Schalke 04. De ex-spits van SC Heerenveen en Heracles Almelo begon ongelukkig tegen Hannover 96: hij zag in de twintigste minuut een treffer worden afgekeurd wegens buitenspel. Na een half uur leek de kersverse Duitse international een strafschop te hebben versierd, maar na inmenging van de VAR draaide arbiter Markus Schmidt deze beslissing terug.

Los van een mogelijkheid voor Ihlas Bebou dwong Hannover 96 in het eerste bedrijf nauwelijks iets af. De bezoekers konden vlak na rust in de achtervolging, want het was Nabil Bentaleb die een strafschop verzilverde nadat Uth deze keer wél onreglementair werd gestuit, ook in de ogen van de VAR.

De goal leek Schalke 04 te bevrijden: opeens zag Hannover 96 de ene na de andere aanvalsgolf op zich afkomen. Groot was dan ook de verbazing bij het thuispubliek dat de bezoekers twintig minuten voor tijd via Hendrik Weydandt de stand gelijk trokken. Lang kon Hannover 96 dat virtuele punt niet behouden, want Breel Embolo maakte er razendsnel 2-1 van. Het slotakkoord was voor Uth, die dus eindelijk de ban brak.

Zo vond Schalke 04 aansluiting met de middenmoot, terwijl Hannover 96 rond de degradatiezone blijft bivakkeren.

Bayer Leverkusen
1 - 4
1899 Hoffenheim

Twee even overtuigende als spectaculaire overwinningen hadden de crisis bij Bayer Leverkusen geparkeerd. Aan de hand van de veelbesproken Karim Bellarabi werden Werder Bremen en Borussia Mönchengladbach op een hoopje gespeeld. Maar het was een wankele basis voor Die Werkself, zo bleek na het bezoek van 1899 Hoffenheim.

Bellarabi scoorde zaterdag voor de vierde keer op rij. Maar veel plezier werd niet beleefd aan het doelpunt van de aanvaller, die na een half uur doelman Oliver Baumann verraste. De gelijkmaker - Reiss Nelson had in de negentiende minuut de score geopend – was vier minuten later weer beantwoord door Hoffenheim. Na de kopgoal van Joelinton volgde niet veel later een volgende tegenvaller. Bellarabi moest met een enkelblessure afhaken.

Vroeg in de tweede helft was het gedaan met Leverkusen. Jonathan Tah moest in de 49ste minuut het laten vallen van Joelinton bekopen met een strafschop, die werd verzilverd door Vicenzo Grifo. Bayer probeerde de spanning terug te brengen, maar kreeg in de 73ste minuut de genadeklap. Joelinton was het eindpunt van een succesvolle counter van Hoffenheim, dat door de zege naar de zesde plaats klom.