Arie Haan toch nieuwe bondscoach China

Precies een maand nadat Arie Haan in alle toonaarden ontkende in de race te zijn, heeft de Groningse Duitser toch een contract getekende als bondscoach van China. De oud-coach van Feyenoord tekende tot en met het WK van 2006.

Arie Haan toch nieuwe bondscoach China

De 54-jarige Haan werd zondag in Peking gepresenteerd als de opvolger van Bora Milutinovic, die opstapte na het voor de Chinezen teleurstellend verlopen WK in Japan en Zuid-Korea. Volgens onbevestigde berichten waren Haans salariseisen van 700.000 euro per jaar het meest bescheiden in vergelijking met vijf andere kandidaten. Daaronder ook Willem van Hanegem en Philippe Troussier, de voormalige bondscoach van Japan.

Haan haalde tijdens zijn presentatie Guus Hiddink aan, die met Zuid-Korea de halve finales van het afgelopen WK haalde. 'Iedereen in West-Europa, en dan vooral Nederland, keek naar de puike prestatie die hij daar leverde', aldus Haan. 'Ik kan alleen maar hopen hetzelfde te kunnen doen. Ik heb daar overigens alle vertrouwen in, anders was ik niet naar zo'n groot land gekomen. Ik denk dat China een mooie toekomst tegemoet gaat en ik vind het mooi dat ik daar deel van kan gaan uitmaken.'

Haans voornaamste doelstelling is het om met China plaatsing af te dwingen voor het WK van 2006 in Duitsland. Tot afgelopen maand was hij nog sportdirecteur bij Stuttgarter Kickers. Voordien was hij onder andere trainer van Anderlecht, Standard Luik, VfB Stuttgart, Feyenoord en Austria Wien. Half november stapte hij op bij de tweede club uit Stuttgart omdat het bondscoachschap van China zich aandiende. Haan ontkende destijds echter iedere connectie met de Chinezen. 'Lulkoek', noemde hij het.

Bekijk hier al onze video's