Arda doet Neymar vergeten, Barça tikt Gladbach dronken

Barcelona besloot de groepsfase van de Champions League met twee records, terwijl Arda Turan tegen Borussia Mönchengladbach (4-0) opnieuw liet zien een waardig vervanger te zijn voor Neymar.

De 29-jarige Turk liet zich voor rust zien als aangever. Arda stelde Lionel Messi na ruim een kwartier in staat zijn tiende Champions League-treffer van het seizoen te maken. In de tweede helft liet de 95-voudig international zich ook als doelpuntenmaker zien. In een tijdsbestek van zeventien minuten scoorde Arda liefst drie keer, maar het persoonlijke succes deed hem niet veel.

'De sfeer in de spelersgroep is uitstekend en ik zou Paco Alcácer dan ook willen bedanken voor zijn assist bij mijn derde treffer', reageerde Arda na de wedstrijd. 'Al moet ik eerlijk zeggen dat ik hoop dat Paco dit seizoen meer scoort dan ik, als dat zou kunnen. We zijn een echt team, dat blij is als er gewonnen wordt. Het maakt dan niet uit wie de doelpunten maakt.'

Arda scoorde dit seizoen al acht keer namens Barça, waarvan vier keer in de Champions League. Daarmee is hij productiever dan Neymar, die zaterdag vanwege een schorsing ook niet in actie kan komen tijdens het uitduel met Osasuna. Ook tijdens die wedstrijd staat het teambelang voorop, stelt Arda. 'We willen in iedere competitie tot de laatste speeldag meedoen om de prijzen.'

Records
Door de 4-0 overwinning komt Barcelona op twintig treffers in de groepsfase, waardoor het eigen record uit 2011 werd geëvenaard. Ook Manchester United (1998) en Real Madrid (2013) scoorden ooit twintig keer in de poule. Borussia Dortmund kan het record woensdag echter overnemen. De Duitsers waren in hun eerste vijf wedstrijden liefst negentien keer trefzeker en gaan nu op bezoek bij Real.

Overigens brak Barcelona dinsdagavond ook nog een record thuis tegen Borussia Mönchengladbach. De ploeg van trainer Luis Enrique verstuurde 993 passes, waarvan er 905 aankwamen. Het vorige record kwam uit 2010 toen de Catalanen op 971 passes eindigden tegen Rubin Kazan.