Angstig Lazio en AS Roma houden elkaar in houdgreep in Derby Della Capitale

In Stadio Olimpico in Rome stond zondagavond de derby tussen Lazio en AS Roma op het programma. In de Derby Della Capitale werden de punten gedeeld nadat het duel eindigde zoals hij begon: 0-0.

Lazio
Lazio
0 - 0
AS Roma
AS Roma

De altijd verhitte broederstrijd tussen de Italiaanse grootmachten was vanaf het begin op het scherp van de snede zoals mag worden verwacht tijdens een derby. Het 'bezoekende' AS Roma, met Rick Karsdorp als rechtsback in de basis, begon goed en kreeg de eerste grote kans via de Nederlander. De 28-jarige rechtsback volleerde een doorgeschoten voorzet van Leonardo Spinazzola net langs de verkeerde kant van de paal.

Ook Lazio, midweeks te sterk voor Feyenoord in de Champions League dankzij de tweehonderdste goal van Ciro Immobile in het shirt van I Biancocelesti, kreeg een enorme kans om de score te openen. Trainer Maurizio Sarri zag middenvelder Luis Alberto met een fantastische uithaal de paal teisteren. Niet veel later moest AS Roma-doelman Rui Patrício handelend optreden op een ferme kopbal van Alessio Romagnoli. En vlak voor rust zocht Alberto, op aangeven van Matteo Guendouzi, het doel van de aartsvijand te hoog. Zo was de kansenverhouding in het voordeel van de thuisploeg, maar bleef het scorebord in Stadio Olimpico onberoerd.

In het tweede bedrijf ging het tempo tussen beide ploegen omhoog, maar dat kwam de kwaliteit van het spel niet ten goede. Grote kansen vielen er lange tijd ook niet waar te nemen, of het moet een geblokt schot van Romelu Lukaku zijn geweest of een uithaal van afstand van Matías Vecino. De invaller moest zijn inzet echter bekopen met een spierblessure en werd vervangen door Nicolò Rovella. Dat was het meest opmerkelijke moment tot dan toe in de tweede helft.

Beide ploegen namen vrijwel geen risico meer in de slotfase en zo kon deze editie van de Derby Della Capitale het beste omschreven worden als de derby van de angst. AS Roma bezet door het ene punt plek zeven in de Serie A tegen koste van het Bologna van Joshua Zirkzee en Sam Beukema. Lazio heeft een punt minder dan de stadsgenoot en sluit het rechterrijtje af op de tiende stek.

Udinese
Udinese
1 - 1
Atalanta Bergamo

Het Nederlands getinte Atalanta Bergamo, met Marten de Roon, Mitchel Bakker, Hans Hateboer en Teun Koopmeiners in de basis, heeft in extremis een punt gepakt bij Udinese. De thuisploeg leek lange tijd op weg naar een driepunter door een treffer van Walace, vlak voor rust, en de bezoekers kregen het in de reguliere speeltijd van de tweede helft niet voor elkaar om een bres te slaan in de defensie van de zwart-witten. Uiteindelijk lukte het in blessuretijd alsnog toen Ederson op aangeven van Davide Zappacosta de gelijkmaker aantekende. Atalanta bleef door de puntendeling in de subtop staan.

Fiorentina
Fiorentina
2 - 1
Bologna
Bologna

Bologna ging ondanks een treffer van Joshua Zirkzee onderuit bij Fiorentina. De 22-jarige Schiedammer in Italiaanse dienst schoot de gelijkmaker binnen vanaf de strafschopstip, nadat Giacomo Bonaventura La Viola eerder op voorsprong had geschoten.

Nadat een treffer van Riccardo Orsolini vlak voor de thee werd afgekeurd na inmenging van de VAR, sloeg de thuisploeg vlak na rust toe, eveneens vanaf elf meter. De Argentijn Nicolás González bepaalde de eindstand op 2-1 in het voordeel van de thuisploeg. Bij de bezoekers had Sam Beukema ook een basisplaats, Sydney van Hooijdonk mocht in de slotfase Zirkzee aflossen in de punt van de aanval.