Andrea Belotti, de scherpschutter van honderd miljoen

Reacties

Turijn is in de ban van de Derby della Mole. Misschien wel voor de laatste keer draagt Andrea Belotti zaterdagavond het shirt van Torino in een altijd beladen confrontatie met Juventus. VI-redacteur Bas van den Hoven over de drijfveren van een van de meest begeerde spitsen van Europa.

Andrea Belotti, de scherpschutter van honderd miljoen

Voor wie gewend was aan de klasse van aanvallers als Christian Vieri, Alessandro Del Pierro, Francesco Totti en Roberto Baggio deed het spitsenduo Graziano Pellè-Éder tijdens het afgelopen EK karig af. De keuze van Antonio Conte voor die twee was slechts een tijdelijke oplossing, in afwachting van een nieuwe generatie klasbakken. Een dergelijk probleem heeft de huidige bondscoach Giampiero Ventura niet meer. Dat allemaal dankzij de stormachtige ontwikkeling van Andrea Belotti, de huidige topscorer van de Serie A. In het land van de killers is niemand zo geslepen als de rijzende ster.

Die laatste kwaliteit was lang niet zichtbaar in het roze op Sicilië. Na te zijn doorgebroken bij AlbinoLeffe trok Belotti in 2013 naar Palermo. Samen met Paulo Dybala jaagde de Italiaan daar op de erfenis van Edinson Cavani. De Uruguayaan gebruikte Palermo als opstapje naar de top, maar Belotti week voortijdig van die koers af. Voor acht miljoen euro verkaste hij naar Torino, waar hij vorig jaar januari volledig ontbolsterde onder de hoede van toenmalig Torino-coach Ventura. 'Ik werd gelanceerd', zo beschrijft Belotti zijn doorbraak. Sindsdien is hij niet meer tot stilstand gekomen.

Bij scoren gaat het volgens Belotti allemaal om vertrouwen. Ieder doelpunt is het begin van de jacht naar het volgende. Dit seizoen staat de teller al op 25 in de Serie A. Wat zijn geheim is? De topscorer vertelt er in Corriere della Serra over: 'Stop nooit met scoren, ook niet op de training. Je moet een bloedband creëren tussen jezelf en het doel. De keeper is de vijand. Hij kan die relatie verzieken. En of ik nu scoor met een omhaal of met mijn rug, de vreugde is altijd hetzelfde.'

Belotti beseft als geen ander dat scoren een bijzonder specialisme is. Talloze uren bestudeerde hij het afmaken van Mario Gómez, het wegdraaien van Fernando Torres, het fysieke werk van Didier Drogba en de bewegingen van Sergio Agüero. Er is één spits die er voor hem bovenuit steekt: Andriy Shevchenko, de man die voldoet aan het ideaalbeeld. Niemand was volgens Belotti zo perfect als de AC Milan-legende en nu gaat de Torino-aanvaller hem achterna. De hoop van Italië is de eerste spits onder de 24 jaar die minstens 24 keer scoorde in een Serie A-seizoen sinds Shevchenko (1999/2000).

Terwijl de 23-jarige ster van Torino de doelpunten aaneenrijgt, klinkt de lokroep van topclubs steeds luider. De interesse en de goals dwongen de middenmoter in de Serie A eind 2016 al tot het vernieuwen van het contract van Belotti. Torino bevestigde in de winterstop een aanbieding van Arsenal ter waarde van 65 miljoen euro te hebben afgewezen. De ontsnappingsclausule bedraagt honderd miljoen euro, een bedrag waar Torino-president Urbano Cairo spijt van zegt te hebben. Een vaste afkoopsom van 150 miljoen euro zou volgens hem inmiddels al passender zijn. De toekomst van Italië schittert in het shirt van de nummer negen van de Serie A. In ieder geval nog voor even.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.