Anderson en Totti geven Romeinse derby twee gezichten

Hoewel AS Roma en Lazio tijdens de stadsderby van begin tot eind vermaakten, hebben de Romeinse clubs allebei twee punten verloren in de strijd om de bovenste plaatsen in de Serie A. Stefan de Vrij en zijn ploeggenoten van Lazio maakten een gebaar door met Je suis Charlie op het shirt te spelen.

AS Roma - Lazio 2-2
Roma-coach Garcia besteedde zaterdag tijdens zijn persconferentie al aandacht aan de aanslagen in Parijs. De Romeinse derby stond dus niet alleen in het teken van de strijd om de bovenste drie plaatsen in Italië.

De clash in Stadio Olimpico had niet alleen de allure van een derby, maar ook het niveau van een echte topwedstrijd. Beide teams zochten voortdurend de weg naar het doel met Lazio-dribbelaar Felipe Anderson en Roma-icoon Francesco Totti als voornaamste aanjagers.

Felipe Anderson zorgde er in de eerste helft voor dat Lazio met een 2-0 voorsprong de rust in ging. De 21-jarige Braziliaan zette na 25 minuten met een schitterende pass Stefano Mauri vrij voor Roma-doelman Morgan De Sanctis, waarna de Lazio-captain de score opende. Vier minuten later schoot de in topvorm verkerende vleugelspits zelf raak met een schuiver van afstand. De productie in de laatste vijf duels van Felipe Anderson staat daardoor alweer op vijf goals en vijf assists.

Stefano Mauri volleert na een prachtige steekpass van Felipe Anderson de 0-1 op het scorebord. Op zijn shirt is de tekst 'Je suis Charlie' zichtbaar.

Dat Roma voor de derde keer in de laatste vier thuisduels twee tegengoals kreeg, was voor trainer Rudi Garcia reden in te grijpen. Na rust maakten Kevin Strootman en Adem Ljajic hun opwachting. Drie minuten later was het al raak. Totti tikte bij de tweede paal binnen uit een op maat aangesneden voorzet van Strootman. De comeback van Roma was compleet toen Totti op acrobatische wijze (foto boven) een voorzet van José Holebas achter Federico Marchetti werkte. Invaller Miroslav Klose miste vlak voor tijd nog een gigantische kans op de 2-3 voor Lazio.

Dat Totti de eerste competitienederlaag sinds 1 november voorkwam droeg al bij aan zijn status van Koning van Rome, maar de 38-jarige aanvoerder van de Giallorossi deed er na zijn tweede doelpunt nog een schepje bovenop door op de sintelbaan van het Olimpico een selfie te maken met een mobiele telefoon.

Sampdoria - Empoli 1-0
Sampdoria profiteerde dankzij een treffer van Éder optimaal van het 2-2 gelijkspel in Rome. De ploeg van trainer Sinisa Mihajlovic naderde Lazio dankzij de 1-0 overwinning op Empoli tot op één punt. Het betekende de eerste zege voor Samp sinds 8 december. De Genuezen gingen vorige week nog met 3-0 onderuit tegen Lazio.

Fiorentina - Palermo 4-3
In eigen huis deed Fiorentina uitstekende zaken door concurrent Palermo te verslaan. Na rust was het een doelpuntenfestijn in Stadio Artemio Franchi, want binnen een half uur werd er liefst zes keer gescoord. Manuel Pasqual had Fiorentina voor rust op voorsprong gezet, waarna José Basanta in de 51ste minuut er 2-0 van maakte. Door twee treffers van Robin Quaison stond het tien minuten later echter 2-2.

Maar nog geen kwartier later stond het 4-2 voor Fiorentina door doelpunten van Juan Guillermo Cuadrado en Joaquín. Die klap kwam Palermo niet meer te boven, al zorgde Andrea Belotti met een benutte strafschop in de 81ste minuut nog wel voor 4-3. Dat bleek de eindstand in Florence. Door de zege heeft Fiorentina 27 punten uit achttien duels (vier minder dan Lazio), waardoor het nu zesde is in de Serie A. Palermo zakt, met 25 punten, naar de tiende plaats.