Amateurvoetbal: huidige competities stopgezet, hervatting in aangepaste vorm

Reacties

Zodra er vanuit de regering groen licht is om het amateurvoetbal te hervatten, gaan de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse in aangepaste vorm verder. De huidige competities worden niet afgemaakt.

Amateurvoetbal: huidige competities stopgezet, hervatting in aangepaste vorm
© Pro Shots

Dat laat de KNVB donderdagmiddag weten in een verklaring. Het bestuur amateurvoetbal heeft dit besloten na inventarisatie onder de deelnemende amateurclubs en belangenverenigingen CVTD en COH. 'Aanleiding hiervoor is de situatie waarin het amateurvoetbal als gevolg van de coronapandemie al geruime tijd verkeert', meldt de voetbalbond in een verklaring op de website.

Het amateurvoetbal ligt sinds oktober stil wegens de coronamaatregelen. De afgelopen weken is veelvuldig overlegd tussen de verschillende partijen over wat er moet gebeuren als er weer kan worden gevoetbald. Daarbij lagen drie opties op tafel: uitspelen van de reguliere competitie, spelen van een halve competitie of spelen in halve poules met hele competities en beperkte nacompetitie.

Een meerderheid van de clubs stemde voor het stopzetten van de competities, waarbij de voorkeur uitging naar optie drie. De Tweede en Derde Divisie worden opgeplitst in twee poules van negen teams, de Hoofdklassen in twee poules van acht teams. De indeling gaat op basis van geografie. De KNVB hoopt dat er vanaf half januari (of iets later) weer kan worden gevoetbald, de einddatum is 20 juni.

Bekijk hier de aangepaste indelingen. 

'We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch. Maar wij wilden ook weten hoe de deelnemende verenigingen hier tegenaan kijken en naar welk scenario hun voorkeur uitging', legt directeur amateurvoetbal Dirk Jan van der Zee uit namens de KNVB.

'Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen', vervolgt Van der Zee in de verklaring van de voetbalbond. 'Deze koerswijziging vraagt flexibiliteit van iedereen, maar we hebben in ieder geval het vooruitzicht dat, zodra er weer gevoetbald kan worden, er hele competities gespeeld kunnen worden.'

Over de andere klassen in het amateurvoetbal neemt de KNVB pas een beslissing als er duidelijkheid is van het kabinet. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.