Almere City verspeelt in ongelooflijke slotfase eerste Eredivisie-punt ooit

Almere City wacht ook na zijn vierde wedstrijd op het hoogste niveau nog op zijn eerste Eredivisie-succesje. De ploeg van Alex Pastoor leek zaterdag in blessuretijd een punt te pakken tegen PEC Zwolle, maar invaller Apostolos Vellios besliste in een krankzinnige slotfase toch nog anders: 1-2.

Almere City FC
1 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Almere City debuteert dit seizoen in de Eredivisie en kent geen voortvarende start van het historische avontuur. Er werd al verloren van FC Twente (1-4), Fortuna Sittard (2-1) en Feyenoord (6-1) en zaterdag ging het ook mis tegen PEC Zwolle, vorig seizoen nog tegenstander in de Keuken Kampioen Divisie. Over de manier waarop een punt tegen De Blauwvingers werd verspeeld zal in Almere nog wel even nagepraat worden.

PEC kwam al in de vierde minuut op voorsprong. Almere City-verdediger Damian van Bruggen kopte de bal uit zijn eigen strafschopgebied, waar Davy van den Berg al stond te loeren. Hij controleerde het speeltuig met de borst en ramde vervolgens vol overtuiging de 1-0 binnen (zie video hieronder). PEC bleef na deze droomstart de bovenliggende partij en had weinig last van Almere City. Ferdy Druijf was dicht bij de 2-0, maar stuitte op Nordin Bakker.

Dat Alex Pastoor niet tevreden was, liet hij al na 25 minuten duidelijk merken. De coach van Almere City haalde toen Hamdi Akujobi al naar de kant. De verdediger was niet geblesseerd en zichtbaar verrast dat hij gewisseld werd. Pastoor wilde klaarblijkelijk een signaal afgeven aan zijn ploeg.

VAR
In de tweede helft kwam Almere City beter voor de dag en de gastheer dacht een penalty te krijgen na een onhandige handsbal van Anselmo García Mac Nulty. Hij raakte de bal verkeerd, waarna deze via de grond tegen zijn hand belandde. Scheidsrechter Marc Nagtegaal wees naar de stip, maar werd gecorrigeerd door de VAR. De supporters in het Yanmar Stadion begrepen daar niets van. Volgens de nieuwe regels over dit soort situaties was de beslissing echter terecht.

Na de ingetrokken penalty voerde Almere City de druk nog wat verder op. Dat resulteerde in twee grote kansen voor Rajiv van La Parra, maar de aanvaller slaagde er niet in om Jasper Schendelaar te passeren. Daardoor leek Van den Berg de matchwinner te worden. In de blessuretijd gebeurde er echter nog van alles.

Eerst kwam Almere City op gelijke hoogte. Anouar El Azzouzi gaf een hoekschop weg en uit die corner kopte Joey Jacobs de 1-1 binnen. De vreugde-explosie was enorm: een punt leek binnen voor de thuisploeg. Dat was echter buiten Vellios gerekend. De spits, die pas net na het verstrijken van de reguliere speeltijd in het veld was gekomen, maakte met een knappe kopbal de 1-2.

Door een op het veld gegooid biertje vanuit het feestvierende uitvak werd de wedstrijd hierna even stilgelegd. Na de onderbreking viel er in de resterende anderhalve minuut nog een rode kaart (tweede gele voor El Azzouzi), maar geen doelpunt meer. Daardoor blijft Almere City puntloos. PEC heeft na de tweede zege van het seizoen zes punten meer.