Alles wat je moet weten over de EK-kwalificatie: meerdere routes voor Oranje

Reacties

De EK-kwalificatieperiode gaat donderdagavond van start. Landen uit Europa spelen voor een plek op het EK van volgend jaar, gehouden in Duitsland. VI zet de belangrijkste details van deze kwalificatieperiode op een rijtje.

Alles wat je moet weten over de EK-kwalificatie: meerdere routes voor Oranje
© Pro Shots

Hoeveel landen kwalificeren zich voor het EK?

Net als drie jaar geleden bestaat het komende EK uit 24 landen. Duitsland is als gastland al zeker van een ticket, dus in totaal vechten de Europese landen om 23 tickets voor het eindtoernooi. Twintig van die tickets worden verdeeld via tien groepen in de eerste kwalificatieperiode. Tien groepswinnaars en tien runner-ups verzekeren zich via Groep A tot en met Groep J van kwalificatie voor het toernooi in Duitsland. De drie overgebleven tickets zijn via de play-offs te verdienen. Daarover later meer.

Wat is de route van Oranje richting het EK 2024?

Het Nederlands elftal is in Groep B gekoppeld aan Frankrijk, Gibraltar, Griekenland en Ierland. In maart, september, oktober en november worden de interlands in de EK-kwalificatieperiode afgewerkt. Andere landen spelen ook in juni kwalificatievoetbal, maar dan staat Nederland in de finaleronde van de Nations League. Oranje begint vrijdag met een uitwedstrijd tegen Frankrijk en eindigt op 21 november met een uitwedstrijd in Gibraltar. Dat land is komende maandag de eerste tegenstander in een thuiswedstrijd. Er wordt gespeeld in De Kuip.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep B EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
8
7
1
0
29-3
+26
22
2
Nederland
8
6
0
2
17-7
+10
18
3
Griekenland
8
4
1
3
14-8
+6
13
4
Ierland
8
2
0
6
9-10
-1
6
5
Gibraltar
8
0
0
8
0-41
-41
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024

Wat als het misgaat voor Oranje in Groep B?

Gelukkig is er voor het Nederlands elftal een vangnet als het niet lukt om bij de eerste twee van Groep B te eindigen. Oranje weet door de groepswinst in de Nations League zeker dat het vangnet er hangt. Tussen juni en september van vorig jaar werd in Groep 4 van de Nations League A afgerekend met België, Polen en Wales. Dat leverde Oranje niet alleen een plek in de finaleronde van de Nations League op, maar dus ook dat vangnet.

Virgil van Dijk kopte Oranje naar een 1-0 zege op België in de laatste groepswedstrijd van de Nations League 2022/23.
© Pro Shots
Virgil van Dijk kopte Oranje naar een 1-0 zege op België in de laatste groepswedstrijd van de Nations League 2022/23.

De groepswinst betekent automatisch dat Nederland in aanmerking komt voor een plek in de play-offs van de EK-kwalificatie, mocht het kwalificeren niet lukken via de groep zelf. Dit geldt voor alle groepswinnaars in de Nations League A, B en C. Zij krijgen een herkansing in de play-offs.

Op dit moment staan er virtuele kruisjes achter de namen van groepswinnaars Nederland, Kroatië, Spanje, Italië, Israël, Bosnië-Herzegovina, Servië, Schotland, Georgië, Griekenland, Turkije en Kazachstan. Die landen zijn verzekerd van een plek in de play-offs als er gefaald wordt in de groepsfase.

Wat gebeurt er met het play-offticket van Nederland als Oranje zich rechtstreeks plaatst voor het EK?

De UEFA heeft een rangschikking (zie onder) gemaakt met daarop elke deelnemer aan de Nations League 2022/23. De bovenste plekken zijn voor de vier groepswinnaars van de Nations League A. Wales was het slechtste land in de Nations League A en krijgt daarmee de zestiende plek op de ranglijst. Als Nederland zich via de groepsfase plaatst voor het EK, gaat het ticket voor de play-offs naar het eerstvolgende land op de ranglijst dat zich niet geplaatst heeft voor het eindtoernooi. Als nummer vijf zou Denemarken de eerstvolgende optie zijn, maar bij de play-offs voor het EK in 2021 plaatsten de eerste elf landen op de ranglijst zich allemaal rechtstreeks voor het eindtoernooi, waardoor nummer twaalf IJsland alsnog met een play-offticket aan de haal ging.

Omdat de landen op de ranglijst van Nations League A sterker zijn en hoogstwaarschijnlijk via de groepsfase een EK-ticket veroveren, is de kans groot dat (veel van) de play-offstickets van Nations League A naar de lagere divisies gaan. Als er minder dan vier landen overblijven in een divisie, krijgt Estland als beste land uit Nations League D automatisch een play-offticket en wordt de rest verdeeld over de divisies.

Blauw: groepswinnaars. Duitsland is als gastland al geplaatst, Rusland is uitgesloten van deelname. Estland is het hoogst geklasseerde team in Nations League D.
Blauw: groepswinnaars. Duitsland is als gastland al geplaatst, Rusland is uitgesloten van deelname. Estland is het hoogst geklasseerde team in Nations League D.

En hoe zien die play-offs eruit?

Met de twaalf landen die de play-offticketdans hebben gewonnen, worden drie minitoernooien gecreëerd. Elk minitoernooi bestaat uit vier landen en wordt afgewerkt via twee halve finales en een finale. Het land met de hoogste rangschikking (zie schema hierboven) komt in de halve finale uit tegen het land met de laagste rangschikking. De halve finales worden op 21 maart 2024 afgewerkt, de finales starten vijf dagen later. Zowel de strijd in de halve finale als de finale gaat over één wedstrijd. De drie winnaars van de minitoernooien plaatsen zich voor het EK en maken het deelnemersveld compleet.

Doet iedereen mee in de kwalificatieperiode?

De Duitsers spelen niet in de EK-kwalificatieperiode, omdat ze als gastland al zeker zijn van een plek in Groep A op het komende EK. Maar ook Rusland ontbreekt in de EK-kwalificatieperiode. In september 2022 bevestigde de UEFA dat het land na de invasie in Oekraïne is uitgesloten van deelname aan het EK.

Hoe zit het met kaarten, schorsingen, wedstrijdselecties en wissels?

Bekend is dat Oranje Denzel Dumfries moet missen in de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk, omdat hij tijdens (of na) het WK-duel met Argentinië rood kreeg. Tijdens de kwalificatieperiode wordt een speler automatisch voor één duel geschorst als hij zijn derde gele kaart krijgt. Ook bij de vijfde gele kaart volgt een schorsing, net als voor elke gele kaart die daarna volgt. Voor het begin van de play-offs beginnen alle spelers met een schone lei.

Bondscoaches mogen 23 spelers opnemen in de wedstrijdselecties. Na de virusuitbraak bij Oranje bestaat de selectie van Koeman uit precies 23 spelers. Dumfries zal tegen Frankrijk op de tribune zitten wegens zijn schorsing. Bondscoaches mogen vijfmaal wisselen tijdens een wedstrijd, een zesde wissel wordt beschikbaar bij een verlenging.

Wordt er gewerkt met de VAR?

Ja, de VAR wordt ingezet bij elke kwalificatiewedstrijd.

Vr 24 mrt. 2023

Ma 27 mrt. 2023

Do 7 sep. 2023

Zo 10 sep. 2023

Vr 13 okt. 2023

Ma 16 okt. 2023

Za 18 nov. 2023

Di 21 nov. 2023

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.