Alleen wonder kan Mainz en Alemannia redden

De strijd tegen degradatie heeft zo goed als zeker twee slachtoffers gemaakt. Na Borussia Mönchengladbach moeten ook Alemannia Aachen en FSV Mainz 05 zich opmaken voor de tweede Bundesliga.

Alemannia Aachen-VfL Wolfsburg 2-2Een productieve slotfase heeft VfL Wolfsburg behoed van een zeer spannende laatste speeldag. Degradatie is nog niet helemaal afgewend, maar vanwege een beter doelsaldo hoeven Die Wölfe zich weinig zorgen meer te maken. Concurrenten Alemannia Aachen, dat weer aantrad met Jeffrey Leiwakabessy, en FSV Mainz 05 kunnen alleen met een monsterscore het vege lijf redden, mits Wolfsburg verliest.

Het zag er aanvankelijk niet goed uit voor Wolfsburg. Met Nederlanders Kevin Hofland en Tommie van der Leegte in de basis keek de ploeg van Klaus Augenthaler tegen een 2-0 achterstand aan. Maar in de slotfase ging het mis voor Alemannia, dat door toedoen van Matthias Lehmann en Szilard Nemeth de slag leek te hebben gewonnen. Maar goals van Christopher Lamprecht en Diego Klimowicz maakten alles anders

FSV Mainz 05-Borussia Mönchengladbach 3-0Door het resultaat in Aachen had de ruime zege van FSV Mainz 05 weinig waarde. Borussia Mönchengladbach, dat als hekkensluiter afscheid neemt van de Bundesliga, werd naar een 3-0 nederlaag gespeeld. Mohamed Zidan, Petr Ruman en Manuel Feulner tekenden voor de doelpunten. Hertha BSC-Bayer Leverkusen 2-3Bayer Leverkusen verzekerde zich van een plaats in het UEFA Cup-toernooi. De 3-2 overwinning op Hertha BSC voldeed voor de sprong naar de vijfde plaats. Bernd Schneider maakte vanaf de strafschopstip in Berlijn de winnende treffer, nadat Hertha twee keer een achterstand had weten weg te poetsen. 1. FC Nürnberg-Hamburger SV 0-2Hamburger SV hield verdiend drie punten over aan het bezoek aan Nürnberg, dat zijn kruit droog wil houden voor de Duitse bekerfinale. De ploeg van Huub Stevens legde voor rust de basis voor de 2-0 winst. Rafael van der Vaart brak met een mooie vrije trap diep in de eerste helft de ban. David Jarolim besliste nog voor rust de wedstrijd die in de tweede helft gaandeweg aan attractiviteit verloor.

Energie Cottbus-Bayern München 0-3Voor Bayern München stond er weinig meer op het spel. Ook Energie Cottbus had niet anders dan de eer om te spelen en bood weinig weerwerk. Het wel geïnspireerde Bayern boekte een regelmatige overwinning, waarvan Roy Makaay met een strafschop na ruim een half uur de basis legde.