Alleen magische Messi-dribbel zorgt voor vertier bij duf Barcelona

Barcelona heeft drie dagen voor de topper bij nummer drie Sevilla geen fout gemaakt tegen hekkensluiter Leganés. Een waanzinnige dribbel van Lionel Messi in aanloop naar de beslissende 2-0 vormde het hoogtepunt van een verder teleurstellende wedstrijd.

Barcelona
Barcelona
2 - 0
Leganés
Leganés

Messi werd dinsdagavond regelmatig hard aangepakt door de strijdende Leganés-verdedigers, die geen andere manier zagen om de aanvaller tegen te houden. Ruim twintig minuten voor tijd, toen Messi net over de middellijn aanzette voor een dribbel, was dat niet anders. Messi werd aan alle kanten aangetikt, maar bleef op de been, speelde iemand door de benen en rende richting het strafschopgebied. Daar raakte hij uit balans, waarna de bal op de stip ging.

De VAR keek nog even naar de beelden, omdat er geen sprake was van een duidelijke overtreding op het moment dat Messi naar de grond ging. De beslissing werd echter niet teruggedraaid en vanaf de stip maakte de Argentijn geen fout. Het betekende zijn 21ste doelpunt van het seizoen, terwijl Messi ook al veertien assists achter zijn naam heeft staan. Het maakt de Ballon d'Or-houder de Most Valuable Player van de vijf grootste Europese competities.

De dribbel van Messi was zoals gezegd het mooiste moment van een magere wedstrijd. Barcelona trad aan zonder Frenkie de Jong, die tegen Real Mallorca (0-4 zege) licht geblesseerd raakte en op de bank bleef. Vanaf de kant zag de Nederlander hoe Barcelona maar moeizaam tot kansen kwam. De openingstreffer van Ansu Fati, vlak voor rust, voelde dan ook als een bevrijding. Na goed doorzetten van Junior Firpo schoot de tienersensatie vanaf de rand van het strafschopgebied raak.

Barcelona bleef in de tweede helft de betere ploeg zonder groots te voetballen. Antoine Griezmann leek er op aangeven van Nelson Semedo 2-0 van te maken, maar zijn doelpunt werd geannuleerd, omdat Semedo net buitenspel had gestaan. Via Messi werd de marge alsnog verdubbeld en vervolgens speelde Barcelona de wedstrijd zonder bovenmatige inspanning uit. De Catalanen hebben nu weer vijf punten meer dan Real Madrid, dat donderdagavond pas in actie komt tegen Valencia.

Op dezelfde dag als Sevilla - Barcelona, vrijdag dus, hervat Leganés de degradatiestrijd met een uitwedstrijd bij Real Mallorca. Javier Aguirre mag dan niet langs de lijn staan: in blessuretijd kreeg de Leganés-trainer een rode kaart vanwege commentaar op de leiding.