Ajax zet in Londen grote stap richting Champions League-finale

Reacties

De Champions League-droom van Ajax blijft maar voortduren. De ploeg van trainer Erik ten Hag zette dinsdagavond een grote stap richting de finale van het miljardenbal door de eerste halve finale tegen Tottenham Hotspur met minimaal verschil te winnen.

Ajax zet in Londen grote stap richting Champions League-finale
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
0 - 1
Ajax
Ajax

Bij Tottenham Hotspur was het door de blessure van Harry Kane en de schorsing van Heung-Min Son puzzelen voor manager Mauricio Pochettino. Die koos voor aanspeelpunt Fernando Llorente in de spits, met Lucas Moura er in een vrije rol naast. Tottenham startte verder met vijf verdedigers en had met Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Christian Eriksen en Davinson Sánchez vier ex-Ajacieden in de basis staan.

Voor eigen publiek had Tottenham het eerste halfuur helemaal niets te vertellen tegen een oppermachtig Ajax. Ten Hag, die Joël Veltman verkoos boven Noussair Mazraoui als rechtsback, speelde eenvoudig onder de druk uit en was totaal niet onder de indruk van de vele lange ballen richting Llorente. Tottenham speelde onrustig, slordig en zag Ajax na een kwartier volledig terecht de leiding nemen.

Hakim Ziyech zette een oogstrelende aanval op met een fraaie pass op David Neres. De linksbuiten vond Lasse Schöne en via de Deen kwam de bal terug bij Ziyech. De Marokkaan had een uitstekende pass in huis op Van de Beek en de uitblinkende middenvelder schoot na een fraaie lichaamsschijnbeweging raak: 0-1. Het doelpunt werd goedgekeurd omdat Kieran Trippier buitenspel ophief.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tottenham wankelde op dat moment en Ajax kreeg twee uitstekende mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. Een strakke voorzet van Neres werd bijna in eigen doel gewerkt door Danny Rose en na een prachtige aanval schoot Van de Beek tegen Lloris aan. Als de middenvelder het overzicht had gehouden en de vrijstaande Neres had bediend was het waarschijnlijk 0-2 geweest.

De problemen voor Tottenham, dat inmiddels 4-4-2 was gaan spelen met linksback Rose als middenvelder, namen na een halfuur alleen maar toe. Vertonghen botste na een vrije trap ongelukkig met ploeggenoot Alderweireld en hield daar een snee in zijn neus aan over. Na een minutenlange verzorging probeerde Vertonghen het nog even, maar al snel moest hij zich alsnog laten vervangen door de van een liesblessure herstelde Moussa Sissoko.

Langzaam maar zeker werd Tottenham steeds sterker. De Engelse topclub bleef gevaar stichten door vrije trappen voor het doel te slingeren en kreeg Ajax voor het eerst wat onder druk. Llorente en Alderweireld kregen prima kopkansen en Onana voorkwam dat een scherpe voorzet van Lucas een grote kans opleverde. Direct na rust was Dele Alli gevaarlijk na goed werk van Llorente, maar het schot van de Engelse international werd geblokt.

Jan Vertonghen kan op eigen kracht het veld niet verlaten en wordt ondersteund door stafleden van Tottenham Hotspur.
Jan Vertonghen kan op eigen kracht het veld niet verlaten en wordt ondersteund door stafleden van Tottenham Hotspur.

De kans voor Alli was het startsein van een sterke fase van Tottenham vlak na rust. Ajax stond behoorlijk onder druk en kwam daar nauwelijks onderuit. Toch werden de Amsterdammers na slordig balverlies van de thuisploeg uit de tegenstoot nog wel gevaarlijk, maar eerst Van de Beek en vervolgens Dusan Tadic kregen de bal niet achter Lloris. Het was in het eerste kwartier van de tweede helft echter een uitzondering, want Tottenham was dominant.

In een poging de wedstrijd weer in handen te krijgen bracht Ten Hag in de 65ste minuut Mazraoui voor Schöne, die op het middenveld bij vlagen werd overlopen. De ingreep pakte prima uit, want Tottenham werd nauwelijks nog gevaarlijk. Ajax bleef te slordig in balbezit om het initiatief helemaal terug te pakken, maar kreeg na een fout van Trippier via Tadic nog wel een aardige mogelijkheid.

Dertien minuten voor tijd had Ajax vooral heel veel pech. Na een knappe actie van Mazraoui kwam de bal bij Tadic, die Neres vond. Het schot van de Braziliaan richting de verre hoek was uitstekend, maar de paal voorkwam de 0-2. Pochettino greep direct in met een dubbele wissel. De backs Trippier en Rose werden vervangen door Juan Foyth en Ben Davies. Door de blessures en de afwezigheid van Son had Tottenham geen aanvallers op de bank zitten. Vincent Janssen is niet ingeschreven voor de Champions League.

De dubbele wissel sorteerde nauwelijks effect. Ajax, waar Klaas Jan Huntelaar in de slotfase nog inviel voor Ziyech, bleef relatief eenvoudig op de been en kan de finaleplaats volgende week in de return in de Johan Cruijff Arena veiligstellen.

'Blind en De Ligt waren cruciaal bij zege Ajax in Londen'
Bekijk hier al onze video's
Meer Tottenham Hotspur
Meer over Tottenham Hotspur
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.