Ajax wint simpel en houdt druk op koploper Twente

Ajax had zondagmiddag weinig moeite met Heracles (4-0) en houdt de druk op koploper FC Twente, waardoor het kampioenschap op de laatste speelronde beslist wordt.

De ploeg van trainer Martin Jol beleefde op eigen veld een zorgeloze middag. De eerste kans was weliswaar voor Heracles (Darl Douglas mikte van dichtbij over), maar daarna nam Ajax het initiatief. Siem de Jong brak na twintig minuten de ban met een kopbal op aangeven van Gregory van der Wiel. Een kwartier later verdubbelde De Jong de score met opnieuw een kopbal.

Dat doelpunt was het honderdste doelpunt van de Amsterdammers in deze competitie. Het is voor de dertiende keer in de Eredivisiehistorie dat Ajax die magische grens bereikt. Voor het laatste gebeurde dat in het seizoen 1997/98, toen de teller op 112 goals uitkwam.

Na rust bouwden de Amsterdammers de voorsprong gestaag uit. Heracles leek niet meer te geloven in een stunt (al had Bas Dost vroeg in de tweede helft nog een grote kans) en Ajax vond het eveneens wel prima. De 3-0 kwam op naam van Marko Pantelic. De Serviër bekroonde een mooie pass van Vurnon Anita met een even zo mooi lobje.

Ook achter de vierde Amsterdamse treffer, enkele minuten na de derde treffer, kwam de naam van Pantelic te staan. De aanvaller reageerde attent nadat een kopbal van Siem de Jong via de lat terug het veld in kwam. Het laatste halfuur viel er weinig meer te beleven in de Arena.

Volgende week speelt Ajax in Nijmegen tegen NEC haar laatste wedstrijd van het seizoen. Bij winst van de Amsterdammers en puntenverlies van FC Twente op bezoek bij NAC, kroont Ajax zich tot landskampioen. Bij winst van Twente gaat de schaal naar Enschede.