Ajax verliest na strafschoppen bij debuut Magallán en Traoré

Ajax heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de eerste wedstrijd van het toernooi om de Florida Cup met 2-2 gelijkgespeeld tegen Flamengo. In Orlando verloor de ploeg van Erik ten Hag vervolgens na strafschoppen van de Brazilianen.

In het matig gevulde Orlando City Stadium speelde Ajax met een B-ploeg. Zaterdag speelt de eerste keuze van trainer Erik ten Hag het duel met São Paulo. Tegen Flamengo traden de Amsterdammers aan met spelers die zichzelf mochten bewijzen. Onder hen Lisandro Magallán, die voor het eerst in het shirt van Ajax in actie kwam.

De Argentijnse verdediger kende een goed debuut voor de Amsterdammers. Verdedigend was hij fysiek sterk, terwijl hij aan de bal ook een degelijke indruk maakte. Ook Daley Sinkgraven en Václav Cerny stonden aan de aftrap. Beide spelers stonden in 2018 langdurig met blessureleed langs de kant. Tegen Flamengo vormde het tweetal in balbezit een dynamische linkerflank.

Open wedstrijd
Na een openingsfase waarin beide ploegen slordig waren in de passing, volgde een open wedstrijd met veel kansen voor beide doelen. Na een kwartier opende Klaas Jan Huntelaar de score. De spits werd dicht bij het vijandelijke strafschopgebied ingespeeld door Ryan Gravenberch. Na een combinatie met Cerny schoot Huntelaar met een schuiver in de korte hoek raak (1-0).

Lang kon Ajax niet van de voorsprong genieten. Drie minuten na de treffer van Huntelaar werd Fernando Uribe vrij voor doelman Kostas Lamprou gezet. De Colombiaanse aanvaller verschalkte de Griekse doelman met een bekeken lob. Ajax had vervolgens het initiatief, waarbij de talentvolle Gravenberch op het middenveld het spel veel naar zich toe trok, en David Neres vanaf rechts tegen zijn landgenoten een gretige indruk maakte.

Tien minuten voor rust kwam Ajax opnieuw op voorsprong. Na een snelle combinatie door de as tussen Carel Eiting, Neres en Gravenberch kwam de bal op de rand van het strafschopgebied bij Zakaria Labyad, die met links de Braziliaanse doelman passeerde. Nog voor rust trok Flamengo de stand weer gelijk. Een afstandsschot kon Lamprou niet onder controle krijgen, waarna Uribe de rebound eenvoudig binnen schoot.

Aan het begin van tweede helft beleefden Joël Veltman en Lassina Traoré een persoonlijk hoogtepunt. De verdediger maakte zijn rentree na een maandenlange absentie door een zware knieblessure. De zeventienjarige Traoré, zaterdag wordt hij achttien, maakte zijn debuut in het shirt van Ajax. De aanvaller uit Burkina Faso kwam onlangs over van Ajax Cape Town. Als vervanger voor Huntelaar in de spits liet het talent zien ondanks zijn jeugdige leeftijd over sterke fysieke kwaliteiten te beschikken.

In de tweede helft was het balbezit voor de Amsterdammers en trok Flamengo zich terug op eigen helft. Het leverde de nodige schietkansen van afstand op, waarbij Labyad twee keer dicht bij een treffer was. De grootste kans was een kwartier voor tijd voor invaller Jurgen Ekkelenkamp, maar doelman Diego Alves pareerde knap het schot van dichtbij van de middenvelder. In de slotseconde raakte Noa Lang na knap voorbereidend werk van Ramus Kristensen nog de lat, waardoor het duel in een 2-2 gelijkspel eindigde.

Omdat er een winnaar moest komen in het eerste duel om de Florida Cup, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Labyad, Traoré en Dani de Wit schoten raak, maar Veltman en Magallán hadden het vizier minder op scherp en misten. Aangezien Flamengo alle penalty's benutte, ging Ajax na strafschoppen alsnog ten onder.

De andere wedstrijd om de Florida Cup, tussen São Paulo en Eintracht Frankfurt, eindigde in een 2-1 zege voor de Duitsers. Zaterdag om 19.00 uur Nederlandse tijd neemt Ajax het op tegen São Paulo.

Opstelling Ajax: Lamprou; Kristensen, Schuurs (46. Veltman), Magallán, Sinkgraven (75. Bakker); Eiting (88. Jensen), Gravenberch (61. De Wit), Labyad; Neres (61. Ekkelenkamp), Huntelaar (46. Traoré), Cerny (76. Lang)