Ajax vergooit zege in laatste competitieduel van het jaar

Ajax heeft zondag dure punten laten liggen tegen PEC Zwolle. De Amsterdammers waren hard op weg naar een zege, maar twee doelpunten van Lennart Thy bezorgden de bezoekers een zwaarbevochten punt (2-2).

Ajax
Ajax
2 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

De maand december bleek voor Ajax de maand van de wederopstanding. Vier wedstrijden gespeeld (het inhaalduel met RKC meegerekend), vier gewonnen. Tegen PEC Zwolle moesten de Amsterdammers het doen zonder John van 't Schip, die in Australië de bruiloft van zijn zoon bijwoonde. Met Ar'Jany Martha als buitenspeler drukte vervanger Michael Valkanis meteen zijn stempel. In overleg met Van 't Schip, voegde de waarnemend trainer daar vooraf aan toe.

Ajax was de laatste dertien wedstrijden telkens te sterk voor PEC. De laatste vijf keer wonnen de Amsterdammers zelfs met minimaal twee doelpunten verschil. Dit keer lieten de bezoekers zich nadrukkelijk gelden in de Johan Cruijff Arena. In het eerste kwart was het zelfs alle hens aan dek voor Ajax, dat van geluk mocht spreken dat PEC niet toesloeg. Jorrel Hato moest zich tot het uiterste inspannen om een inzet van Bram van Polen van de lijn te halen en Odysseus Velanas prikte oog in oog met Diant Ramaj net naast.

Het liep niet bij Ajax, dat bij vlagen grote ruimtes liet vallen. De openingstreffer van Brian Brobbey kwam daarom op een uitstekend moment. De spits profiteerde in de 37ste minuut van een goede actie van Devyne Rensch, stond op het randje van buitenspel, maar kreeg uiteindelijk groen licht van de VAR (1-0).

De openingstreffer van Brobbey was een tegenvaller van PEC, dat vlak na rust opnieuw een enorme dreun kreeg. Op aangeven van Benjamin Tahirovic maakte Brobbey zijn tweede van de middag (2-0). Met dat doelpunt, zijn zevende van het seizoen, trad de 21-jarige aanvaller in de voetsporen van Rafael van der Vaart en Kasper Dolberg.

Wedstrijd gespeeld? Zeker niet. Een aantal minuten na een indrukwekkende steunbetuiging aan Van 't Schip schoot Thy PEC terug in de wedstrijd. De Duitse aanvaller zag zijn inzet via het lijf van Hato in het doel caramboleren (2-1). De bezoekers bleven loeren op een gevaarlijke uitbraak, maar leken Ajax niet meer aan het wankelen te kunnen brengen. Tot de bevlieging van Apostos Vellios. De omhaal van de invaller belandde bij Thy, die op zijn beurt met een omhaal scoorde (2-2).

Ajax sluit de eerste seizoenshelft af op de vijfde plaats, maar doet dat met een chagrijnig gevoel. PEC Zwolle klimt naar de elfde plaats.