Ajax toont veerkracht bij Benfica en heeft knock-outfase binnen handbereik

Ajax heeft woensdagavond in de Champions League een punt gepakt tegen Benfica. Na een behoorlijke blunder van doelman Andre Onana was Dusan Tadic in de tweede helft de reddende engel: 1-1.

Benfica
Benfica
1 - 1
Ajax
Ajax

Trainer Erik ten Hag koos in Lissabon voor de 'Bayern München-variant' met Tadic als centrumspits. Bij de thuisploeg had Jonas pas zijn tweede basisplaats van het seizoen. De ervaren spits was de vervanger van de licht geblesseerde Haris Seferovic en was één van de grote aanjagers in de beginfase van de wedstrijd.

Benfica begon namelijk ijzersterk en zette Ajax al vroeg onder druk. Het lukte de Amsterdammers maar niet om onder die druk uit te komen en dus werd de thuisploeg gevaarlijk. In de eerste tien minuten moest Onana al twee keer reddend optreden bij pogingen van Jonas en Franco Cervi. In de 29ste minuut ging het helemaal mis bij de Kameroener.

Jonas zette Onana onder druk en de Ajax-keeper wilde de Braziliaan uitkappen. Dat deed hij echter veel te laconiek, waardoor hij uiteindelijk genoodzaakt was de bal over de zijlijn te schieten. Bij de daaropvolgende inworp kwam Onana zijn doel uit, maar zat hij helemaal mis. Jonas kon de bal daardoor bij de tweede paal controleren en in het lege doel schieten: 1-0.

Ook na die domper bleef Ajax zoekende. Pas in de 38ste minuut ondernam de ploeg van Ten Hag zijn eerste doelpoging via een vrije trap van Hakim Ziyech. Vijf minuten later kreeg Ajax plotseling een enorme kans op de gelijkmaker. Lasse Schöne zette doelman Odysseas Vlachodimos aan het werk met een vrije trap van ruim dertig meter en uit de rebound schoot Donny van de Beek uit een moeilijke hoek voorlangs.

Na rust kreeg Ajax steeds meer grip op de wedstrijd. In de 58ste minuut gaf Tadic al een waarschuwing met een kopballetje na een prima voorzet van David Neres. Die inzet miste nog kracht, maar drie minuten later was het wel raak voor de Amsterdammers. Ziyech stuurde Tadic de diepte in met een fantastische crosspass, de Serviër omspeelde de Benfica-keeper en gleed de bal via de hand van Rúben Dias binnen: 1-1.

Twintig minuten voor tijd bracht Ten Hag alsnog Kasper Dolberg in de ploeg. Benfica kon het zich eigenlijk niet veroorloven om te verliezen en kreeg aardige kansen via Alejandro Grimaldo en de ingevallen Seferovic. Bij de Amsterdammers moest Frenkie de Jong er in de slotfase met een heupblessure vanaf, maar ook met Maximilian Wöber als vervanger trokken de bezoekers het gelijkspel over de streep.

Dat was ook dankzij Onana, die in de extra tijd nog twee fantastische reddingen in huis had op pogingen van Rafa Silva en Gabriel Pires, die de bal uit een hoekschop van dichtbij helemaal vrij kon inschieten. De Ajax-keeper redde echter met zijn voeten en maakte zo zijn fout uit de eerste helft enigszins goed.

Op 27 november speelt Ajax een uitwedstrijd tegen AEK Athene. Bij een zege op de Grieken is Ajax in alle scenario's zeker van een ticket voor de knock-outfase van de Champions League. Nicolás Tagliafico is er dan niet bij, hij kreeg geel in Estádio da Luz en is geschorst.