Ajax profiteert nauwelijks na bizar moment Onana

Ajax heeft op bezoek bij FC Groningen duur puntenverlies geleden: 1-1. Davy Klaassen behoedde de Amsterdammers in de slotfase voor een nederlaag, waardoor het gat met koploper Feyenoord iets kleiner wordt.

Ajax begon het duel in het Noordlease Stadion in de wetenschap dat koploper Feyenoord onderuit was gegaan op bezoek bij Sparta (1-0). Die zeperd bood Ajax na tien speelronden eindelijk eens de kans het gat van vijf punten met de Rotterdammers te verkleinen. Dat moest de ploeg van trainer Peter Bosz wel doen zonder Jairo Riedewald. De vervanger van de geblesseerde Nick Viergever haakte in de warming-up af, waardoor Matthijs de Ligt aan de aftrap stond.

Ajax begon niet bijzonder overtuigend aan het duel in Groningen, maar werd met name via Amin Younes en Bertrand Traoré wel dreigend. Eerstgenoemde was vijf minuten voor rust heel dicht bij de openingstreffer. Na een fraaie solo raakte de Duitser echter de binnenkant van de paal. Ook Traoré kreeg de bal er even later op aangeven van Klaassen niet in. Bij de thuisploeg zorgde Simon Tibbling voor het meeste gevaar, maar beide ploegen gingen doelpuntloos de rust in.

Onana
Tien minuten na de hervatting ging het helemaal mis voor Ajax. Doelman André Onana kwam zijn strafschopgebied uit en kapte Bryan Linssen overtuigend uit, maar had niet door dat de vlugge Groningen-aanvaller alweer aanstormde. Linssen pikte de bal van de voeten van de Ajax-keeper en schoot hem tergend langzaam in het lege doel. De 26-jarige vleugelspeler bracht de Kameroener wel uit balans met een tik op de hak, maar scheidsrechter Bas Nijhuis zag er geen overtreding in, waardoor het doelpunt geldig was.

Het moment van de openingstreffer. Bryan Linssen pakt de bal af van André Onana en schiet hem in het lege Ajax-doel.

Het was pas het tweede schot tussen de palen van de thuisploeg, die veel minder de bal had en zich na de 1-0 vooral focuste op verdedigen. Met het inbrengen van Justin Kluivert en Donny van de Beek voor Traoré en Davinson Sánchez probeerde Bosz een slotoffensief te forceren. In de zoektocht van Ajax naar de winnende treffer kwam de ploeg, zoals zo vaak dit seizoen, terecht bij Klaassen. Daley Sinkgraven gaf de bal goed laag voor, waarna Klaassen hem met gevoel in de lange hoek plaatste: 1-1. Het was alweer de twaalfde Eredivisie-treffer van het seizoen voor de middenvelder.

Rode kaart
Groningen-verdediger Samir Memisevic bezorgde zijn ploeg drie minuten voor tijd een zware slotfase met een wilde tackle op de enkels van Sinkgraven. De 23-jarige Bosniër moest met direct rood van het veld. Ajax draaide de duimschroeven vervolgens flink aan, maar de winnende treffer bleef uit voor de bezoekers.

Ajax liep daarom niet drie, maar slechts één punt in op Feyenoord. Het verschil met de Rotterdammers bedraagt nu vier punten. Op 2 april staan beide ploegen in De Arena tegenover elkaar. Groningen staat door het punt tegen Ajax in ieder geval voor even tiende. Heracles Almelo kan daar met een gelijkspel of zege op NEC nog overheen.