Ajax-product Savastano in de herkansing bij Jong AZ

Reacties

Na elke speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest VI de Speler van de Week op basis van de beoordelingen van de verslaggevers. Deze keer is dat Jong AZ-verdediger Mauro Savastano. 

Ajax-product Savastano in de herkansing bij Jong AZ

Als tienjarig jongetje meldde Mauro Savastano zich in de opleiding van Ajax. Een jongetje met grote dromen, vanuit Haarlem richting het grote Amsterdam, niet wetende wat de toekomst brengen zou gaan.

De inmiddels 21-jarige linksback redde het niet. Ajax 1 was niet voor hem weggelegd, alhoewel hij in de zomer van 2015 met de selectie van de Amsterdammers mee naar het trainingskamp in Oostenrijk mocht. In een oefenduel met Dinamo Moskou (2-2) maakte Savastano als invaller voor Mitchell Dijks minuten in een officieus duel. Het leidde niet tot meer, de verdediger behoorde tot de selectie van Jong Ajax en deed ervaring op in de Jupiler League.

Een hoogvlieger bleek Savastano niet. Ajax zag weinig potentie om het eerste elftal te bereiken en verhuurde de jongeling vorig seizoen aan Go Ahead Eagles. Daar maakte Savastano weinig indruk, net zoals de Deventenaren als geheel vorig seizoen faalden. De uitleenperiode was van korte duur en geen succes, terugkeren naar Ajax was echter geen optie. Geen uitzicht op Ajax 1 betekent plaatsmaken voor andere talenten.

AZ bood uitkomst. Savastano kreeg een herkansing in Alkmaar. Naarmate het seizoen vordert, lijkt hij zich steeds meer op zijn plek te voelen. Dat geldt ook voor Jong AZ. De resultaten houden niet over dit seizoen, maar de uithaal tegen NEC toonde aan dat de beloften van het trainersduo Stam/Vonk zich ontwikkelen.

De jeugdopleiding van AZ levert de laatste jaren menig speler af bij AZ 1. Jongens die de jeugdelftallen doorliepen zien dat ze kansen kunnen afdwingen. Of dat ook voor de op latere leeftijd gekomen Savastano geldt is de vraag. Hij lijkt geen AZ 1-materiaal, maar voor een Keuken Kampioen Divisie-ploeg met ambities kan Savastano van waarde zijn. De Savastano die zich nu op zijn gemak voelt bij AZ welteverstaan, niet de Savastano die ze vorig seizoen in Deventer zagen ploeteren.

De topvijf van speeldag 32:

1. Mauro Savastano (Jong AZ) 8,5
2. Dylan Seys (RKC Waalwijk) 8,0
3. Matthew Steenvoorden (SC Cambuur) 7,5
4. Ilias Alhaft (Almere City FC) 7,5
5. Laros Duarte (Sparta Rotterdam) 7,5

Drie Cambuur-spelers beloond voor sensationele zege op Jong Ajax

SC Cambuur, RKC Waalwijk en Jong AZ waren de smaakmakers van een productieve maandagse speeldag in de Keuken Kampioen Divisie. Dat is vanzelfsprekend terug te zien in het Elftal van de Week.

Cambuur vernederde Jong Ajax met liefst 0-6. Het centrale verdedigingsduo Matthew Steenvoorden/Emmanuel Mbende maakte een zeer overtuigende indruk in de Leeuwarder defensie. Steenvoorden bekroonde zijn optreden zelfs met twee goals. Ook Nigel Robertha legde dankzij twee treffers beslag op een plek bij de beste elf van de speelronde.

Waar Cambuur drie spelers afvaardigt, zijn RKC Waalwijk en Jong AZ met ieder twee spelers present. Uiteraard is er ruimte voor de man die RKC tegen zijn voormalige werkgever FC Twente bij de hand nam, Dylan Seys. Ploeggenoot Etienne Vaessen verdedigt het doel. De Alkmaarse beloften kenden in Mauro Savastano de Speler van de Week. Mees Kaandorp vergezelt de verdediger. Sparta Rotterdam is de derde club met twee uitverkoren krachten: Fankaty Dabo en Laros Duarte verkeren in puike vorm.

Namens FC Den Bosch verdiende Sven Blummel een uitverkiezing op het middenveld. De laatste stek is voor een ex-Spartaan. Ilias Alhaft is opgeleefd bij Almere City FC en wees zijn ploeg de weg tegen Helmond Sport. Almere is met Alhaft en waarnemend trainer Ole Tobiasen als vervanger van Michele Santoni plotseling weer opgeleefd en terug te vinden op de zesde plaats.

FC Eindhoven-aanvoerder Branco van den Boomen is een klasse apart in het individueel klassement. De Spaanse Twente-smaakmaker Aitor Cantalapiedra en RKC Waalwijks Dylan Seys bezetten plaats twee en drie op gerespecteerde afstand.

Algemeen individueel klassement:

1. Branco van den Boomen (FC Eindhoven) 6,88
2. Aitor Cantalapiedra (FC Twente) 6,60
3. Dylan Seys (RKC Waalwijk) 6,57
4. Xavier Mous (SC Cambuur) 6,52
5. Mohamed Rayhi (Sparta Rotterdam) 6,50
6. Javier Espinosa (FC Twente) 6,48
7. Bryan Smeets (TOP Oss) 6,47
8. Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 6,45
9. Huseyin Dogan (TOP Oss) 6,42
10. Peet Bijen (FC Twente 6,41
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.