Ajax-primeur Bandé wordt een nachtmerrie

Telstar heeft het Keuken Kampioen Divisie-jaar afgesloten met een zege op Jong Ajax. Almere City FC voorkwam op de valreep puntenverlies.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de zeventiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 2
Telstar
Telstar

Het laatste duel in de Keuken Kampioen Divisie was voor Hassane Bandé (22) bijzonder. De aanvaller uit Burkina Faso keerde afgelopen zomer terug na een door blessures mislukt huuravontuur in Zwitserland. Met optredens voor Jong Ajax moest de miljoenenaankoop de weg vinden naar de hoofdmacht. Tegen Telstar had Bandé eindelijk een basisplaats, zijn eerste bij Ajax sinds zijn komst in 2018.

Die primeur bleek niet de opmaat voor een mooie avond. Kort na rust ging Bandé fors het duel aan met Rashaan Fernandes. In de ogen van arbiter Sam Dröge was het te fors, want de aanvaller van Jong Ajax kreeg een rode kaart voor zijn onbesuisde actie.

Met zijn voortijdige vertrek benadeelde Bandé zijn ploeg. De in de eerste helft door Ar'Jani Martha verkregen voorsprong bleek met een man minder niet bestand tegen de groeiende druk van Telstar. Nota bene Fernandes tekende in de 54ste minuut voor de gelijkmaker.

Jong Ajax, dat de 2-0 van Donny Warmerdam onterecht zag worden afgekeurd, bleef meer schade niet bespaard. De Amsterdamse beloftes kwamen zelf nog dicht bij een overwinning. Die bleek te hoog gegrepen. In de slotfase besliste invaller Niels van Wetten het duel in het voordeel van De Witte Leeuwen.

Jong PSV
Jong PSV
1 - 2
Almere City FC

Jong PSV wacht al sinds 2 oktober op een volgende thuiszege. De ploeg van trainer Peter Uneken had maandag in het laatste duel van 2020 weer eens zicht om eindelijk de punten op De Herdgang te houden. De snelle treffer van Fodé Fofana stond lange tijd als enige op het scorebord. Dat was ook te danken aan het gebrek aan efficiëntie van Almere City FC, dat de ene na de andere grote kans onbenut liet.

Jong PSV, dat zelf ook mogelijkheden kreeg voor een tweede treffer, zag de voorsprong halverwege de tweede helft verdwijnen. De gelijkmaker van Thomas Verheydt was het sein voor Almere om de jacht op de zege te intensiveren.

Het resultaat van de belegering kwam pas diep in blessuretijd. Elias Sørensen knalde hard raak bij de tweede paal, waardoor geen terrein werd verloren op koploper SC Cambuur. De Friese koploper heeft een marge van drie punten op nummer twee Almere.

Roda JC Kerkrade
0 - 3
Go Ahead Eagles

Voorafgaand aan het onderlinge duel in Kerkrade was het verschil op de ranglijst maar één punt in het voordeel van Go Ahead, maar de ploeg van trainer Kees van Wonderen was zondagavond duidelijk te sterk voor Roda JC. Daarmee kwam er een einde aan een ongeslagen reeks van vijf duels van de Limburgers, terwijl de bezoekers uit Deventer zeven punten in de laatste drie duels pakten.

Roda bracht zichzelf na een half uur in de problemen toen Thijmen Goppel zich verslikte in een lange bal van Boyd Lucassen en Bradly van Hoeven profiteerde. Vlak voor rust werd het ook al 0-2 toen Bas Kuipers raak schoot na een ingestudeerde vrije rap. Vlak na rust zorgde Jacob Mulenga voor de eindstand door gebruik te maken van een misverstand tussen Kees Luijckx en doelman Jan Hoekstra.

Excelsior
Excelsior
0 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

Excelsior en Cambuur beleefden een totaal verschillend bekeravondje midweeks. Excelsior stuntte dinsdag door PEC Zwolle uit te schakelen. De Friezen vlogen donderdag uit het toernooi tegen Go Ahead Eagles. In dat duel voerde Cambuur-coach Henk de Jong liefst negen wisselingen door, een zet waar hij na afloop nog steeds achter stond. Hij was direct na de uitschakeling immers al met het duel in Rotterdam bezig.

Toeval of niet, na een kwartier kwam Cambuur zondag op voorsprong door twee spelers die in het bekerduel niet in de basis stonden. Giovanni Korte, die tegen Go Ahead wel al snel moest invallen, lepelde de bal op het hoofd van Mühren. De goaltjesdief plaatste de bal zeer fraai met het hoofd in de verre hoek.

Na het openingsdoelpunt kregen beide ploegen nog kansen, maar werd er ondanks verwoede pogingen niet meer gescoord. Zo slaagde De Jong in zijn opzet: het behalen van drie zeer belangrijke punten. En daarmee is de bekerkater voor een flink deel weer weggespoeld. Excelsior bungelt onderaan de middenmoot.

N.E.C.
N.E.C.
0 - 1
TOP Oss
TOP Oss

De Nijmegenaren hadden op eigen veld de grootste moeite om kansen te creëren tegen de bezoekers uit Oss, die na een moeizame seizoenstart de laatste weken de weg omhoog hebben gevonden. Het elftal van Klaas Wels won de voorgaande drie duels, maar heeft moeite met scoren. De Ossenaren maakten voorafgaand aan het duel met NEC slechts veertien treffers, evenveel als hekkensluiter FC Dordrecht.

Dat TOP daarom naar Nijmegen was afgereisd met de missie in ieder geval geen doelpunt tegen te krijgen was logisch en ook goed in het spelbeeld terug te zien. Verdedigend hield het de rijen gesloten en er werd geloerd op de counter. In de eerste helft werd NEC gevaarlijk via doelpogingen van Edgar Barréto en Jordy Bruijn, maar vlak voor rust leken beide ploegen de kleedkamers zonder doelpunten op te zoeken. Weifelend ingrijpen van NEC-doelman Norbert Alblas na een hoge bal bracht daar echter verandering in. In het daaropvolgende tumult was Kyvon Leidsman spekkoper, want hij bracht TOP op een goed moment op voorsprong.

In de tweede helft kreeg NEC het niet voor elkaar de kansen die het kreeg op de gelijkmaker te benutten. Daardoor verliest de ploeg van trainer Rogier Meijer voor het eerst sinds eind september weer eens een wedstrijd. Destijds ging NEC onderuit tegen De Graafschap (2-0), maar in de daaropvolgende twaalf duels bleef het knap ongeslagen. Door de nederlaag haakt NEC niet aan bij de bovenste ploegen van de Keuken Kampioen Divisie, maar blijft het vijfde. TOP boekt met het nodige geluk opnieuw een zege, de vierde op rij alweer, en mag daarom omhoog kijken op de ranglijst.

De Graafschap
3 - 1
Jong FC Utrecht

De Superboeren lieten deze jaargang al de nodige steken vallen en keken bij aanvang van deze speelronde aan tegen een achterstand van acht punten op SC Cambuur en vijf punten op Almere City FC.

Tegen Jong FC Utrecht kwam De Graafschap wat moeizaam uit de startblokken, maar daar had helemaal niemand het meer over toen Seuntjens na een klein kwartier vermoedelijk de mooiste goal uit zijn loopbaan produceerde. De routinier besloot het maar eens te proberen van ruim vijftig meter en zijn pegel zeilde over doelman Joey Houweling in het net. Een doelpunt dat de wereld over zal gaan.

Vrij snel na Seuntjens' beauty verdubbelde De Graafschap de marge via Daryl van Mieghem. De aanvaller controleerde de bal knap na een corner en schoot overtuigend raak. Na rust stichtte De Graafschap nog gevaar via schoten van Elmo Lieftink en Van Mieghem, maar het doelsaldo aanzienlijk verfraaien zat er niet in voor de equipe van Mike Snoei. Sterker nog: in de slotfase werd het door een treffer van Mark Pabai nog even spannend. Seuntjens zorgde er echter hoogstpersoonlijk voor dat De Graafschap op zíjn middag geen averij opliep door binnen te tikken na een vloeiende aanval.

MVV Maastricht
3 - 1
FC Dordrecht

MVV Maastricht maakte vrijdag een einde aan een serie wedstrijden zonder overwinning. De Limburgse club, die door de slechte reeks naar de laatste plaats was gezakt, smaakte na elf duels weer het genoegen van een zege. FC Dordrecht was het slachtoffer van MVV.

Een eigen doelpunt van Bradley Vliet in de 56ste minuut zette de Maastrichtenaren op het goede spoor. Oussama Zamouri zorgde in de 68ste minuut voor een ruime marge. Dordrecht deed een kwartier voor het einde via Jari Schuurman wat terug, maar bleek niet bij machte in De Geusselt de gelijkmaker te produceren. Sterker nog, AZ-huurling Jelle Duin vergrootte het Limburgse feestje; 3-1. De Schapenkoppen zijn door de nederlaag tegen MVV de nieuwe hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 2
Helmond Sport

Jong AZ heeft dit seizoen de meest gepasseerde defensie in de Keuken Kampioen Divisie. De Alkmaarse beloftes hielden slechts één keer hun doel schoon. Ook tegen Helmond Sport slaagde de ploeg van Michel Vonk er niet in een tegentreffer te voorkomen. Tot twee keer toe werd een door Thijs Oosting verkregen voorsprong uit handen gegeven, waardoor Jong AZ dit seizoen in de eerste zeventien duels 46 doelpunten heeft geïncasseerd. Gaétan Bosiers en Arno van Keilegom waren de gelukkigen bij Helmond Sport, dat zodoende met een punt huiswaarts keerde.

NAC Breda
NAC Breda
3 - 0
FC Volendam
FC Volendam

Sydney van Hooijdonk stond vorige week in het middelpunt van een relletje. Zijn zeer korte invalbeurt bij NAC Breda tegen Go Ahead Eagles zorgde voor ophef. De aanvaller, die met FC Emmen in verband wordt gebracht, kreeg tegen FC Volendam meer speeltijd. In de 65ste minuut kwam hij binnen de lijnen en deed hij meteen van zich spreken.

In de 69ste minuut was Van Hooijdonk er als de kippen bij om een van richting veranderde voorzet van Robin Schouten binnen te tikken om een klein kwartier voor het einde met een benutte strafschop de wedstrijd te beslissen.

Het was een hard gelag voor FC Volendam, dat in de eerste helft een zeker ogende strafschop door scheidsrechter Jeroen Manschot werd onthouden na een overtreding op Samuele Mulattieri en kort na rust met het nodige misfortuin op achterstand was gekomen. Doelman Joey Roggeveen was namelijk kansloos geweest nadat een vrije trap van Mounir El Allouchi door de muur van richting was veranderd.

Voor Volendam was het leed nog niet geleden. Boy Deul miste tot overmaat van ramp ook nog een strafschop voor de gasten, die door het resultaat NAC Breda aan zich voorbij zien gaan op de ranglijst

FC Den Bosch
1 - 1
FC Eindhoven

FC Eindhoven heeft genoegen moeten nemen met een punt. De ploeg van Ernie Brandts keek na een kwartier tegen een achterstand aan. De Bossche goal van Ringo Meerveld leek lang het duel in De Vliert te beslissen, maar een kwartier voor het einde tekende Hugo Botermans voor het laatste wapenfeit. Het Eindhovense doelpunt was goed voor een punt.