Ajax ontsnapt aan nieuwe dreun na VAR-momenten

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond met pijn en moeite VVV-Venlo op de knieën gekregen: 0-1. Vlak voor tijd verzilverde Dusan Tadic een penalty, die werd toegekend na ingrijpen van de VAR. Zo voorkwamen de Amsterdammers dat ze voor het eerst in zestig jaar zonder zege blijven tijdens de eerste twee speelrondes.

Ajax ontsnapt aan nieuwe dreun na VAR-momenten
VVV-Venlo
VVV-Venlo
0 - 1
Ajax
Ajax

Ajax-coach Erik ten Hag handhaafde het team dat midweeks overtuigend afrekende met Standard Luik in de derde voorronde van de Champions League. Vorige week tegen Heracles Almelo liet de oefenmeester Frenkie de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, Lasse Schöne en Nicolás Tagliafico nog op de bank beginnen met het oog op het zware programma.

Omdat Ajax tegen Heracles punten morste (1-1), stond er in Limburg druk op bij de hoofdstedelingen. De Amsterdammers hadden zichzelf al in de achtste minuut een uitstekende dienst kunnen bewijzen. Met een passje waar het vernuft vanaf droop lanceerde Tadic David Neres, die Lars Unnerstall omspeelde om de bal vervolgens naast het doel te schuiven.

Het moment van Neres luidde een fase in waarin Ajax meer gevaar stichtte. De mogelijkheden die de ploeg van Ten Hag afdwong mochten ook riant worden genoemd. Tadic en Huntelaar konden vrij inschieten, maar konden uitblinker Unnerstall niet passeren. Ook Zakaria Labyad slaagde er niet in de Duitser te verschalken, na voorbereidend werk van Hakim Ziyech. Labyad was in de 25ste minuut in de ploeg gekomen voor Neres, die wegens hamstringklachten de strijd moest staken.

Behoudens een gevaarlijke situatie in de eerste minuut stelde VVV-Venlo daar weinig tegenover. Niettemin dachten de Limburgers vlak voor rust op voorsprong te komen. Martin Samuelsen schoot heerlijk raak, maar arbiter Kevin Blom keurde de goal na het bekijken van de beelden af omdat de Noor voorafgaand aan zijn pegel Tagliafico vasthield. Derhalve werd de eerste helft besloten met een 0-0 stand.

Ajax kwam stroef uit de kleedkamer. Van een spervuur aan mogelijkheden was absoluut geen sprake meer; het tempo lag ook te laag om de hechte defensie van VVV-Venlo uit elkaar te spelen. Ziyech en Tadic probeerden het dan maar van afstand, maar beide keren redde Unnerstall uitstekend, zoals de Duitser ook een inzet van Noussair Mazraoui onschadelijk maakte.

Naarmate de tweede helft vorderde voerde Ajax de druk op, maar in het drukke strafschopgebied zat er altijd wel een verdediger van VVV-Venlo tussen. Acht minuten voor tijd, vlak nadat Peter van Ooijen aan een kaart was ontsnapt na een harde charge op Frenkie de Jong, besloot Ten Hag om Donny van de Beek te brengen voor Daley Blind. Van de Beek was amper binnen de lijnen of Ajax kreeg een penalty. Huntelaar werd in het zestienmetergebied geduwd door Roel Janssen, een overtreding die arbiter Kevin Blom aanvankelijk ontging. De VAR greep echter in, waarna Blom alsnog naar de stip wees. Tadic bleef vervolgens koel.

Daarmee was het verhaal van deze wedstrijd nog niet geschreven, want diep in de blessuretijd kreeg Johnatan Opoku nog een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Oog in oog met Andre Onana faalde de aanvaller.

Ajax kan nu met drie punten op zak toewerken naar de eerste ontmoeting met Dinamo Kiev in de play-offs van de Champions League van woensdagavond. De laatste keer dat de Amsterdammers via de voorronde het miljardenbal haalden, was in 2010. Saillant detail is dat Dinamo Kiev destijds de laatste horde was die succesvol werd genomen.

VVV baalt: 'Benieuwd of ze in rest seizoen ook goals hiervoor afkeuren'
Huntelaar: 'Goed werk van de VAR'
VI-verslaggever Simon Zwartkruis: 'Los van de emoties greep de VAR prima in bij VVV-Ajax'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
8
FC Groningen
34
13
6
15
39-41
-2
45
9
ADO Den Haag
34
12
9
13
58-63
-5
45
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.