Ajax ondanks valse start ruim langs De Graafschap

Landskampioen Ajax is goed begonnen aan het nieuwe seizoen. De ploeg van trainer Frank de Boer won het uitduel met De Graafschap (1-4), ook al kwamen de Amsterdammers vroeg op achterstand.

In de vijftiende minuut kwamen De Superboeren op een 1-0 voorsprong door een rake kopbal van Ted van de Pavert uit een hoekschop. De treffer van De Graafschap was niet eens onverdiend, ook al hadden Miralem Sulejmani en Derk Boerrigter daarvoor al goede mogelijkheden gehad namens de bezoekers.

Maar Ajax trok zich weinig aan van de vroege achterstand. In de 21ste minuut zorgde Sulejmani voor de gelijkmaker door attent te reageren toen Joost Terol een schot van Gregory van der Wiel losliet. Tien minuten later stond de Serviër ook aan de basis van de 1-2. Hij stuurde Kolbein Sigthórsson weg, die het overzicht behield en Boerrigter in staat stelde van dichtbij te scoren.

Twee minuten later had Siem de Jong de bezoekers een ruimere voorsprong moeten bezorgen, maar de middenvelder miste een strafschop die was toegekend na hands van Yuri Rose. Desondanks ging Ajax zonder veel problemen de rust in en besliste de wedstrijd na ruim een uur definitief.

Christian Eriksen stuurde Sulejmani in de 62ste minuut alleen op Terol af en de rechtsbuiten maakte de tweede treffer van de middag. Twee minuten later bepaalde Theo Janssen de eindstand op 1-4. De middenvelder, die werd overgenomen van FC Twente, maakte zijn eerste competitiedoelpunt als Ajacied door een vrije trap via de muur van De Graafschap tegen de touwen te schieten. Foto: VI Images