Ajax na knotsgekke clash met foutloos PSV nieuwe hekkensluiter

PSV heeft Ajax zondagmiddag de zoveelste dreun uitgedeeld. In eigen huis werd er met ruime cijfers gewonnen van de Amsterdammers, die tot tweemaal toe op voorsprong kwamen. Door de nederlaag is Ajax de nieuwe nummer achttien van de Eredivisie.

PSV
PSV
5 - 2
Ajax
Ajax

Ajax reisde met een zeer broos zelfvertrouwen af naar Eindhoven. Er werden negen wedstrijden op rij niet gewonnen en aan de andere kant was PSV juist de nog enige foutloze ploeg in de Eredivisie na negen duels. Ajax zat dus absoluut niet in de favorietenrol, maar schoot uit de startblokken. Brian Brobbey miste twee grote kansen, maar Branco van den Boomen scoorde tussendoor wel. Keeper Walter Benítez verkeek zich op het schot van de in Eindhoven geboren Ajacied.

Hoewel Brobbey in de eerste helft zijn missers nog goedmaakte met een goal, kwamen de fouten Ajax uiteindelijk duur te staan. Nadat Hirving Lozano gelijk had gemaakt door de korte hoek te vinden achter keeper Diant Ramaj, rondde Brobbey zijn derde grote kans wel af. Tussendoor lag het spel zo'n vijf minuten stil vanwege een medisch noodgeval op de tribune, maar na positief nieuws over dit voorval kon het duel hervat worden. Vervolgens draaide PSV het volledig om in de tweede helft.

Brian Brobbey had Ajax een flinke voorsprong kunnen bezorgen in de eerste helft.

Trainer Peter Bosz bracht Guus Til en Ismael Saibari in en dat gaf PSV het zetje voor een comeback. Lozano, die wederom de geblesseerde Noa Lang verving op links, was wederom belangrijk bij de tweede PSV-goal. De Mexicaan zag zijn prachtige schot via de paal bij Luuk de Jong uitkomen, die voor de zesde opeenvolgende wedstrijd scoorde tegen Ajax. Daarna was PSV los en scoorden Saibari (na een knappe assist van De Jong) en Lozano (uit een counter na een lage voorzet van Johan Bakayoko) kort achter elkaar.

Tot overmaat van ramp voor Ajax volgde er slecht nieuws vanuit Noord-Holland. Hekkensluiter FC Volendam kwam op voorsprong tegen Excelsior, wat betekende dat Ajax voor het eerst in de clubgeschiedenis in deze fase van het seizoen onderaan in de Eredivisie kwam te staan. Lozano had er geen medelijden mee en completeerde twintig minuten voor tijd zijn hattrick. Hij strafte een dekkingsfout van Anton Gaaei af.

PSV kreeg tegen het murw gebeukte Ajax nog de ruimte om zijn recordoverwinningen (6-2 in 1975 en 2009) te evenaren, maar dat leed bleef Ajax bespaard.  De Amsterdammers staan nu op 23 tegendoelpunten (inclusief de twee tegengoals in de gestaakte wedstrijd tegen RKC Waalwijk), geen enkele andere club kreeg meer doelpunten tegen dit seizoen. PSV blijft foutloos in de Eredivisie en zet Feyenoord, dat eerder op de zondag verloor van FC Twente, op zeven punten.