Ajax na bliksemstart eenvoudig langs IJsselmeervogels

Zonder veel moeite heeft Ajax zich geplaatst voor de kwartfinale van de strijd om de KNVB-beker. IJsselmeervogels werd eenvoudig aan de kant gezet (0-3). Binnen tien minuten was het duel in Spakenburg al beslist.

Ajax-trainer Frank de Boer besloot weinig wijzigingen door te voeren in zijn basisformatie. Kenneth Vermeer verving in het doel Jasper Cillessen, terwijl Christian Poulsen speelde in plaats van Ricardo van Rhijn. Ruben Ligeon stond op de rechtsbackpositie, terwijl Daley Blind linksachter was. Bojan Krkic, Danny Hoesen en Viktor Fischer vormden de voorhoede.

Binnen vier minuten openden de bezoekers de score al op Sportpark De Westmaat. Bojan ontsnapte op rechts en zijn voorzet werd door Fischer bij de tweede paal afgerond. Vijf minuten later verdubbelde Hoesen de voorsprong door op aangeven van Davy Klaassen de bal binnen te krullen. Na een kwartier kwam IJsselmeervogels echter steeds beter in de wedstrijd.

Aan de kant van de Zaterdagtopklasser liet met name spits Thomas Verheijdt zich zien, maar Vermeer, die zijn laatste twee wedstrijden met Ajax beide met 4-0 verloor, hield zijn doel schoon. In de 52ste minuut kreeg hij daarbij hulp van de paal, waardoor Bennie van Noord een goede mogelijkheid miste. Elf minuten later werd er wél gescoord, maar aan de andere kant. Fischer schoot van buiten het strafschopgebied fraai binnen, na een combinatie met Hoesen.

Ajax speelde de wedstrijd eenvoudig uit en De Boer gunde de zevetienjarige Jairo Riedewald zijn officiële debuut. De linksback mocht nog ruim een kwartier meespelen. Gescoord werd er niet meer in Spakenburg, waardoor de landskampioen zich eenvoudig schaarde bij de beste acht clubs in het KNVB-bekertoernooi. Zondag spelen de Amsterdammers op bezoek bij Roda JC Kerkrade hun laatste wedstrijd van dit kalenderjaar.