Ajax met speels gemak naar bekerwinst

Ajax heeft in Rotterdam de teleurstelling van de gemiste landstitel enigszins kunnen wegspoelen door de KNVB-beker in de wacht te slepen. In de terugwedstrijd van de bekerfinale – Feyenoord moest een 2-0 verliespartij zien goed te maken – was een vroeg doelpunt van Luis Suarez beslissend.

Ajax met speels gemak naar bekerwinst

Siem de Jong bouwde de voorsprong vervolgens uit naar 0-2, alvorens Jonathan De Guzman, opnieuw De Jong en nogmaals Suarez de eindstand bepaalden op 1-4.

Feyenoord, dat zonder de geblesseerde aanvoerder Giovanni van Bronckhorst aantrad, kwam fel uit de startblokken. Luis Suarez schoot alle hoop op een Rotterdamse bekerwinst echter al na drie minuten aan flarden.

De clubtopscorer van Ajax kreeg bij het produceren van de openingstreffer hulp uit onverwachte hoek. De jarige Feyenoord-middenvelder Denny Landzaat wilde de bal vanaf de middenlijn terugspelen op André Bahia maar schoof het projectiel precies in de voeten van de Uruguayaan. Die nam dit cadeautje gretig in ontvangst, draaide om en haalde verwoestend uit: 0-1. Al was het verzet van keeper Erwin Mulder pover.

Door het vroege tegendoelpunt, werd de opgave voor Feyenoord schier onmogelijk. Vier doelpunten waren nodig om de bekerwinst alsnog binnen te halen. Tot een gelijkmaker kwam het voor rust niet. Jon-Dahl Tomasson was het dichtst bij een treffer. De Deen gleed echter uit op het moment dat hij wilde schieten en produceerde niet meer dan een rollertje. De poging bleek een gemakkelijke prooi voor Maarten Stekelenburg.

Na een ietwat mislukte kopbal van Urby Emanuelson leek Ajax zelfs op 0-2 te komen. Bahia dacht de hobbelende inzet achter te kunnen laten lopen, maar beoordeelde de situatie volledig verkeerd. De bal sprong via de paal precies voor de voeten van Suarez. Stefan de Vrij kon op de doellijn – met meer geluk dan wijsheid – ternauwernood de tweede tegentreffer voorkomen. Na een klein uur spelen veerde het Rotterdamse publiek op. Karim El Ahmadi klopte Stekelenburg in de korte hoek, maar het doelpunt werd door Roelof Luinge op advies van zijn assistent vanwege buitenspel geannuleerd. Vijf minuten later was het wel raak. Al betrof het geen goal van Feyenoord. De Jong sneed door het hart van de Feyenoord-defensie en had de hoek voor het uitkiezen.

De ingevallen Jonathan De Guzman, die zijn laatste duel voor Feyenoord speelde, verzachtte twintig minuten voor tijd de pijn voor de Rotterdammers. Een schitterende vrije trap viel via paal, lat en keeper Stekelenburg voor de voeten van Tomasson. De Deen tikte van dichtbij de aansluitingstreffer binnen.

Lang duurde de vreugde om de treffer niet. De Jong penetreerde een kwartier voor tijd met speels gemak door de Feyenoord-defensie. Door een ongelukkige tussenkomst van Bahia was het laten aantekenen van de derde Ajax-treffer vervolgens een koud kunstje voor De Jong. Tot verdriet van de Feyenoord-aanhang maakte ook Suarez nog zijn tweede treffer van de avond. Het was voor de Uruguayaan de 49ste goal van het seizoen in zijn 48ste officiële duel voor Ajax.

Het slotakkoord van de avond was voor scheidsrechter Roelof Luinge. De arbiter die zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau floot, kreeg vlak voor tijd een applauswissel. Nadat Luinge van alle spelers een hand had gekregen, nam vervanger Kevin Blom de leiding van hem over.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen