Ajax loopt in slotfase weg bij Heerenveen en wint weer onder Van 't Schip

Reacties

Ajax heeft zondag zijn tweede achtereenvolgende Eredivisie-zege geboekt. Drie dagen na de overwinning op FC Volendam gidste John van 't Schip de Amsterdammers naar een driepunter tegen SC Heerenveen. Daardoor nadert Ajax het linkerrijtje. De uitslag van 4-1 was enigszins geflatteerd.

Ajax loopt in slotfase weg bij Heerenveen en wint weer onder Van 't Schip
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 1
sc Heerenveen
sc Heerenveen

Van 't Schip handhaafde het team dat donderdag met 2-0 won van FC Volendam, waarmee de Amsterdammers een einde maakten aan een bedroevende serie. De thuisploeg zocht geduldig naar een opening en probeerde, de woorden van Van 't Schip indachtig, de ruimtes klein te houden. Omdat SC Heerenveen zich niet geroepen voelde onbekommerd ten aanval te trekken, ontstond een wat gezapige wedstrijd.

Daar kwam rond de twintigste minuut verandering in. Eerst kregen de bezoekers via Pelle van Amersfoort een riante mogelijkheid op de openingstreffer, maar de aanvaller schoot tegen Josip Sutalo aan. Steven Bergwijn sloeg daarna wél toe. Bij een heerlijke pass van Steven Berghuis stond de aanvoerder nét geen buitenspel, waarna hij Andries Noppert verschalkte.

Na de openingstreffer begon het opeens te lopen bij Ajax, dat in minuut 42 de marge vergrootte via Brian Brobbey. De aanvaller schatte een heerlijke voorzet van Branco van den Boomen op waarde en kopte raak. Het leek de opmaat tot een zorgeloze wedstrijd voor Ajax, maar vlak voor rust viel uit het niets de 2-1. Luuk Brouwers sloeg vanuit een moeilijke positie fraai toe met het hoofd, waarmee hij een tweede opeenvolgende clean sheet van Diant Ramaj voorkwam.

Steven Bergwijn viert de 1-0. De aanvoerder nam donderdag tegen FC Volendam ook al de openingsgoal voor zijn rekening.
© Pro Shots
Steven Bergwijn viert de 1-0. De aanvoerder nam donderdag tegen FC Volendam ook al de openingsgoal voor zijn rekening.

Kort na de onderbreking zag de Ajax-defensie er een paar keer niet goed uit toen Ché Nunnely de diepte zocht. Bij een van die uitbraken voorkwam Ramaj met een puike reflex de gelijkmaker. De Amsterdammers dwongen zelf in die fase nog maar weinig af, al zette Kristian Hlynsson na een uur Noppert aan het werk met een inzet tussen de palen. Een paar minuten nadien schoven de Ajax-fans naar het puntje van hun stoel bij een razendsnelle counter, die werd afgerond door Brobbey. De goal werd echter geannuleerd omdat de spits in de ogen van arbiter Sander van der Eijk een overtreding had gemaakt.

Heerenveen laat gouden kans op 2-2 liggen
Zo bleef het billenknijpen voor Ajax, waar Silvano Vos, Devyne Rensch en Chuba Akpom voor het aanbreken van de slotfase als invaller hun opwachting maakten. Stabieler werd het er daarmee niet op: tien minuten voor tijd kroop de thuisploeg zelfs door het oog van de naald, toen Osame Sahraoui van dichtbij de paal raakte en ook in de nastoot geen succes had. De rekening voor deze misser werd snel gepresenteerd in de persoon van Akpom. De invaller kopte raak uit een rebound en dwong Heerenveen daarmee tot overgave, zoals hij ook al het duel met FC Volendam in het slot had gegooid. Diep in de blessuretijd was Akpom nogmaals trefzeker, nu door van dichtbij binnen te tikken.

Zo voegen de Amsterdammers in vier dagen tijd zes punten toe aan hun totaal en staan ze op de drempel van het linkerrijtje. Ajax neemt het donderdag in de groepsfase van de Europa League in eigen huis op tegen Brighton & Hove Albion en vervolgt de competitie volgende week zondag met een bezoek aan Almere City FC. SC Heerenveen stuit zaterdag in Arnhem op laagvlieger Vitesse.

Ajax Nederland

SC Heerenveen Nederland

SC Heerenveen Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
8
Sparta Rotterdam
34
14
7
13
51-48
+3
49
9
Go Ahead Eagles
34
12
10
12
47-46
+1
46
10
Fortuna Sittard
34
9
11
14
37-56
-19
38
11
sc Heerenveen
34
10
7
17
53-70
-17
37
12
PEC Zwolle
34
9
9
16
45-67
-22
36
13
Almere City FC
34
7
13
14
33-59
-26
34
14
Heracles Almelo
34
9
6
19
41-74
-33
33
15
RKC Waalwijk
34
7
8
19
38-56
-18
29
* Actueel tot en met 20 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.